Az idei első fél évben több mint háromszor nagyobb volt a román agrár-külkereskedelmi mérleg hiánya, mint egy évvel korábban, miután az élelmiszerexport 4,9 százalékkal, 2,326 milliárd euróra csökkent egy év alatt, az import pedig 12,5 százalékkal, 2,989 milliárd euróra nőtt – közölte a román mezőgazdasági minisztérium.

Az Agerpres hírügynökség MTI által idézett adatai szerint a deficit 664 millió euró volt a tavalyi első fél évi 211,8 millió euró után.

Január-június között továbbra is a búza, a cigaretta és a kukorica dominált a román exportban, míg az importban a sertéshús, a pékáruk és péksütemények, valamint a fogyasztásra kész élelmiszerek voltak többségben.

Románia legfőbb kereskedelmi partnere továbbra is az Európai Unió, ahova a román élelmiszer-kivitel 58 százaléka irányult, a behozatalnak pedig több mint 80 százaléka érkezett onnan.

A minisztérium elemzése szerint a román agrár-külkereskedelmi mérleg romlását az okozta, hogy az uniós tagállamokba irányuló román export több mint 10 százalékkal esett vissza, miközben az import több mint 14 százalékkal nőtt.

Románia agrár-külkereskedelmi mérlege a rendszerváltás óta általában deficites, a behozatal meghaladja a kivitelt. Két év számít kivételnek, 2013 és 2014, amikor 300 millió euró, illetve 500 millió euró értékű többletet jegyeztek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...