Izrael fontos és ígéretes piac, ahová Magyarország megduplázta kivitelét az elmúlt három évben – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán.

A miniszter szerint van igény például élő marhára, marhahúsra, de most elsősorban a feldolgozott marhahúsból készített termékek iránt van jelentős kereslet. Emellett vetőmagot, egyes területeken pedig szaktudást lehet exportálni.

A miniszter abban is bízik, hogy magyar prémium termékek széles köre is megjelenhet majd a Közel-Keleten. Így például Izraelbe az érvényben lévő kóser étkezési előírásoknak megfelelő termékeket tud exportálni Magyarország, a milliós, európai étkezési szokásokat követők számára pedig húsárukat, minőségi szárazárukat, csokoládékat, édességeket, borokat biztosíthat.

Fazekas Sándor a héten látogatást tett Izraelben és a palesztin területeken. Izrael legnagyobb élelmiszer- és vendéglátóipari kiállításán modern konyhához szükséges élelmiszereket állítottak ki a magyar standon.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...