A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az alapvető élelmiszereknél megvizsgálja a fogyasztói árak várható alakulását, főleg abból a szempontból, hogy a csökkenő üzemanyagárak árcsökkenést okoznak-e.

A tárca parlamenti államtitkára az InfoRádiónak azt mondta: leginkább az alapvető élelmiszereknél szeretnék megtudni, hogy miként épülnek bele az árba ezek a költségek.

Az üzemanyagárak jelentősen mérséklődtek az utóbbi hónapokban. Ellenkező folyamat esetén több szolgáltató vagy termék gyártója korábban erre hivatkozva emelt árakat. A Magyar Pékszövetség is többször hivatkozott az áremeléskor a növekvő üzemanyagárak miatti logisztikai költségemelkedésre.

Három héttel ezelőtt azonban Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt mondta, hogy a szállítási költség 16-20 százalékot tesz ki az összes költségből – írja a Napi.hu. A logisztikai költségek között említette a jármű fenntartását, a sofőr bérét, a különböző biztosításokat, a súlyadót, a szervizköltségeket és az útdíjakat.

A NGM azt írta: vizsgálatot indítanak, hogy érvényesül-e az üzemanyagár-csökkenés a termékek és szolgáltatások áraiban. Ugyanakkor Tállai András parlamenti államtitkár az InfoRádiónak nyilatkozva pontosított: ez egy elemzés lesz. Szavai szerint a miniszter nem adott szakmai jellegű iránymutatást. Természetesen az alapvető élelmiszereknél elindul a vizsgálat, miként a szolgáltatásoknál is. A KSH által meghatározott termék- és szolgáltatói kör alapján fogja a minisztérium ezt elvégezni – mondta Tállai.

A tárca szerint amennyiben 2015-ben tartósan alacsony marad a kőolaj ára a nemzetközi piacokon, akkor az éves infláció az NGM által korábban hivatalosan előre jelzett 1,8 százaléknál is kisebb lehet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...