Utolsó egyeztetési szakaszában van a halászati program, az egyetlen elfogadásra váró operatív program, és várhatóan heteken belül jóváhagyják – írja a Napi Gazdaság. A program részeként Magyarország a 2007–2013-as európai uniós fejlesztési ciklushoz képest 12 százalékkal többet, a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 15,5 milliárd forintot fordíthat a halgazdálkodás fejlesztésére.

A program fő célja, hogy a magyarországi halgazdálkodás  versenyképessége a fenntartható fejlődés biztosítása mellett emelkedjen, bővüljön természetes vizeink halállománya valamint megőrizzük az élővilág sokszínűségét. Fontos cél emellett, hogy a hazai fogyasztókat magas minőségű haltermékekkel lássa el az ágazat, s ezzel együtt bővüljön az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban.

A hazai operatív programok többségéhez hasonlóan, itt is cél, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára – a fejlődésüket szolgáló pályázati lehetőségek kihasználásával – biztosítsák a hosszú távú megélhetést – írja a lap.

Ha a program megkapja a brüsszeli jóváhagyást, vélhetően rövid időn belül az első pályázatok is megjelennek. Így van ez a nemrég zöld jelzést kapott vidékfejlesztési program esetében is. A felhívások előkészítése folyamatban van, várhatóan két héten belül jelennek meg a pályázatok. Ezzel kapcsolatban Kis Miklós Zsolt, a Miniszter­elnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára korábban elmondta: a teljes keret 35 százalékát a beruházások finanszírozására fordítja a kormány. Az agrár-környezetgazdálkodási programra 190 milliárd, az ökogazdálkodók támogatására 60 milliárd forintot különítenek el. Mindkét pályázati keret heteken belül megnyílik, és még idén kiírják az állattenyésztési és kertészeti pályázatokat is.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...