A román Auchan támogatásával ugyanis bevásárlójárat indul a magyar településről, elviszik őket a nagyváradi hipermarketbe. A magyar vasárnapi boltzáron kívül a jelentős román áfacsökkentés is nagy lendületet adhat a határmenti bevásárlóturizmusnak.

Régen volt ugyan hasonló járat, abban nem volt pénze az Auchannak, és meg is szűnt, mert veszteséges volt. Most viszont a magyar kormány vasárnapi boltzárat elrendelő döntése után újra lehet értelme beindítani a Biharkeresztes-Nagyvárad-buszt – idézi az Erdély Online cikkét az Index.

A busz egyik állomása a váradi Auchan lesz, cserébe a bevásárlóközpont egy éven keresztül megtéríti a közlekedési vállalatnak a járat nyereséges működtetéséhez szükséges összeget. A buszok hétköznap is mennek majd párszor, de hétvégén sűrűbben jár, vasárnap például hatszor megy majd. A hipermarket szerint akár napi 250 vásárlóval is több mehet így hozzájuk, de nem csak az Auchannak jön majd jól az új busz. Sok biharkeresztesi ingázik Váradra, vagy a környékére, Váradon ugyanis több a munkahely, az iskola és pörgőbb a kulturális élet is.

A boltokból vasárnap kitiltott magyar vásárlóknak vonzó lehet az áfacsökkentés is. júniustól Romániában az élelmiszerek áfája az eddigi 24 helyett 9 százalékra csökkent, jövő évtől kezdődően pedig az általános kulcs is 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra módosul.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...