A komáromi ipari parkban nyitotta meg központi telephelyét a mezőgazdasági gépeket forgalmazó cseh tulajdonú Agrotec Magyarország Kft. A társaság kéthektáros területen több mint 1 milliárd forint összértékű beruházást valósított meg.

A központ 70 embernek ad munkát, a vállalatnál összesen további száz ember dolgozik. Az MTI-nek nyilatkozó Illés Zoltán ügyvezető elmondta, az Agrotec Magyarország Kft. országosan a harmadik helyen áll a mezőgazdasági gépek értékesítésének számát tekintve, fő partnere, a New Holland. A vállalkozás 2014-es árbevétele közel 16 milliárd forint volt, 2015-re 18,5 milliárdos forgalomra számítanak.

Az Agrotec egy meglévő, használaton kívüli üzemcsarnokot újított fel és megvásárolta a mellette lévő egyhektáros területet. A cégnek országosan tizenhárom telephelye van, a komáromi részleg lesz a szervezet központja.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...