A nehéz gazdasági helyzet ellenére az ideihez képest várhatóan 2 százalékkal, 995 ezer tonnára nő 2016-ban a baromfihús termelése – áll az USA Mezőgazdasági Minisztériumának jelentésében. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az országban 20 százalékra csökkenhet az inflációs ráta mértéke 2016-ban az előző évi 46 százalékról, és a GDP növekedése is 2 százalék lehet.

Ez kedvezően hat a baromfiágazat jövedelmezőségére, figyelembe véve, hogy a szektor nagymértékben támaszkodik a külföldi alapanyagokra. Az ukrán valuta (hrivnya) amerikai dollárral szembeni 2014 óta tartó gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy a baromfitermékek termelési költsége 45 százalékkal emelkedett 2015 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, mivel az inputok (keltető tojás, állatgyógyászati eszközök, technológiai berendezések) egy része importból származik. Az országban a csirkehús értékesítési ára 31 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. A baromfihús fogyasztása várhatóan 865 ezer tonnára emelkedik 2016-ban – írja a nak.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...