Négy törvényt módosít az egyes agrártámogatási tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály – mondta az Országgyűlésben Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdasági államtitkára.

Ismertetése szerint bevezetik a befogadó nyilatkozat intézményét olyan támogatások esetében, ahol előzetes részkifizetés van, majd az időszak végén számolnak el az ügyféllel. Mint mondta, az új uniós állami szabályok előírják az „ösztönző hatás elvének” érvényesülését, miszerint a kedvezményezettnek a tevékenység megkezdése előtt kérelmet kell benyújtani a hatósághoz. Megjegyezte, a részkifizetéseket a befogadó nyilatkozat alapján lehet teljesíteni.

Czerván György közölte, lehetőség nyílik arra is, hogy a támogatást kérő ügyfél köztartozását ne csak az uniós, hanem a nemzeti támogatásból is levonják. Emlékeztetett arra, hogy eddig a köztartozást nem lehetett levonni, és az egész támogatást elutasították, de a módosítással az ügyfél jogosulttá válik a támogatásra. Kitért arra, hogy módosulnak a nemteljesítési bírság szabályai is. 

A módosítások között említette azt, hogy elszámolható lesz a területalapú támogatások zöld komponensének alkalmazása során figyelembe vehető ökológiai célterületek körében a földhasználó támogatható területével közvetlenül határos tájelem.

Az államtitkár a kárenyhítési törvény módosítását azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az őszi fagy káreseményként történő bevezetését, valamint az üzemi szintű hozamérték-csökkenésnek 30 százalékról 15 százalékra történő mérséklésének szabályait. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is támogatási alapfelvétel, hogy a károsodott kultúrában a károsodás mértéknek éves szinten el kell érnie a 30 százalékot, illetve ha a termelőnek nincs mezőgazdasági biztosítása, az elviekben járó kárenyhítés legfeljebb ötven százaléka fizethető ki támogatásként.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...