Hivatalosan is megkezdődött a szüret a szekszárdi és a tolnai borvidéken. A korai fajták többségén sajnos látszik az év minden nyűge: az elhúzódó virágzás, a sok eső miatti betegségek, és sok helyen a permetezések ellenére is rothad a szőlő. Ennek ellenére aki hozzáértéssel, nem rutinból gondozta a szőlőjét, jó minőségben reménykedhet.

Mérik a szőlő cukorfokát a termelők, azok is, akik még várnak a szürettel. „Senki sem dicsekszik szívesen azzal, hogy muszáj szedni a szőlőjét, mert különben az a következő eső után lerohad. Mentjük, ami menthető” – mondta a teol.hu-nak egy termelő, aki éppen az oportót szüretelte a szekszárdi borvidéken.

Jelenleg 14-15-ös a cukorfok, sok a darázs és a rothadás a szőlőben, és hétfőre 6-25 milliméter csapadék várható. Ezek most a legfontosabb információk a szőlő védelmében – mondta dr. Gabi Géza, a megyei kormányhivatal növényvédelmi szakembere. A repedésre és rothadásra érzékeny fajták bogyói fokozott veszélyben vannak.

Elsősorban a Szőlőskertek királynője, a Leányka, a Rizlingszilváni, a Kékoportó és a Kadarka bogyói repedtek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen terjedhet. Helyi termelők a napokban próbamérések során a Rizlingszilvánit 15 mustfokosra mérték a Szekszárdhoz tartozó Kerékhegyen. A kékszőlők nagyrésze elérte a 14-15 mustfokot. Az alacsony cukorfok és a magas savtartalom miatt még várni kellene az első szedéssel. Aki megteheti, az nyilván ezt is teszi – tette hozzá.

A környező borvidékeken sem jobb a helyzet, a Balaton környékén is szüretelnek, ott is hasonló tapasztalatokról számoltak be a termelők. A móri borvidéket idén kétszer verte el a jég, ami megmaradt, az is beteges lett. Az Alföldön a tavaszi fagy „szüretelt”. Nyilván ez is közrejátszik abban, hogy már most kötik le a szőlőt a szekszárdi borvidéken a környékbeli pincészetek felvásárlói.

Sok a fürtön belül eltérő érettségű szem, ennek az elhúzódó virágzás az oka. Az érő szőlőben nagy számban előfordulnak bogyósérülések, a kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek és a hangyák. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával csökkenthető a kár mértéke.

Minden borvidék maga határozta meg a szüret kezdetének időpontját, a szekszárdi hegyközségnél elmondták, az oltalom alatt álló eredet-megjelölésű borokhoz a fehér szőlőt legkorábban augusztus 10-től, a kéket 15-től lehet szedni.

Nagyon fontos, hogy ott, ahol alkalmi munkásokat is fizet a gazdálkodó, még a munka megkezdése előtt, nap mint nap, bejelentsék a gazdák. A múlt évhez képest változás ebben nincs. Összefoglalva a legfontosabbakat: egy éven belül egy-egy embert érintve összesen 120 nap lehet a foglalkoztatás teljes időtartama. A közteher (járulék) mértéke 500 forint, fejenként és naponta. A szüret azzal kezdődik, hogy a munkások aláírják a jelenléti ívet, majd a munkáltató interneten keresztül a 16T1042E nyomtatványt kell kitöltve, vagy a 185-ös (helyi tarifás) telefonon bejelenti az alkalmi munkásokat. Ehhez adószám, TAJ szám, lakcím, anyja neve, születési éve, ideje szükséges. A munkáltatónak van további feladata: bevallást kell készítenie a napi bejelentések alapján, havi összesítésben és az adott összegű járulékot (500 forint/fő) a tárgyhót követő 12-ig be kell fizetnie

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...