A vadászkamarai törvény megváltozása kapcsán felmerült a kettős, vadász- és agrárkamarai tagság léte is. A duplikáció csak speciális esetben áll fenn, az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kamara álláspontja szerint a vadászkamarai tagság nem mentesíti a gazdálkodókat az agrárkamarai tagság alól.

Néhány napja fogadta el az Országgyűlés a vadászkamarai törvény módosítását, amely többek között úja kötelezővé teszi a kamarai tagságot a vadászok számára. A jogszabályváltozás kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) több tagja is megkereste a következő kérdéssel: számára kötelező-e a NAK-tagság?

A NAK álláspontja szerint kettős tagsági viszony speciális esetben áll fenn. A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvény ugyanis rögzíti, hogy nem keletkezik agrárkamarai tagság, ha az érintett személy vagy szervezet tagja az OMVK-nak vagy más vadászati szakmai szervezet országos vagy területi szervének. Akkor nincs kettős tagság, ha a vadászkamarai tag kizárólag vadászati tevékenységet folytat. De ha más agrárgazdasági tevékenységet is folytat, abban az esetben már nem mentesül a NAK-tagság alól. A vadászkamarai tagság önmagában tehát nem elég a mentesüléshez – írja honlapján az agrárkamara.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...