Változtak a húskészítményekre és a sütőipari termékekre vonatkozó előírások a Magyar Élelmiszerkönyvben – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Bővebben ...

Az élelmiszer-kiskereskedelemben a kereskedelmi márkás árucikkek forgalma az első félévben ugyanúgy 3,0 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, mint a gyártói márkás árucikkeké. Ez azt jelenti, hogy megtört egy évek óta tartó – közölte a Nielsen piackutató vállalat.

Bővebben ...

Még az ősszel megjelenhet a közepes élelmiszeripari feldolgozók fejlesztéseit célzó európai uniós pályázat – írja a Magyar Idők. A csomag vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel számol.

Bővebben ...

Az élelmiszeriparra is ki kellene terjeszteni a foglakoztatói járulékkedvezményt – mondta tájékoztatóján Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A munkahelyvédelmi akciótervben korábban meghirdetett foglakoztatói járulékkedvezmény a mezőgazdaságra már működik.

Bővebben ...

Mintegy kétszázmillió forintból épül baromfi-vágóhíd Tiszatenyőn a Belügyminisztérium száz százalékos támogatásával. A legalább tizenöt új munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást a tervek szerint 2018-tól üzemelteti az önkormányzat.

Bővebben ...

Új stratégia szerint alakítja portfólióját a Tolnatej Zrt. A korában a termelésében mintegy 90 százalékot kitevő sajtgyártás ma már csak 40-50 százalékát adja az árbevételnek, emellett folyamatosan növekszik az elmúlt tíz évben a klasszikus friss termékek – például az ESL dobozos tej, kefir, tejföl, vajak, vajkrémek – aránya. 

Bővebben ...

Belföldön piacvezető tejfeldolgozó vállalkozássá vált az Alföldi Tej Kft. az elmúlt közel másfél évtized alatt – közölte Mélykuti Tibor ügyvezető igazgató a cég székesfehérvári telephelyén a XI. Coop Rally első állomásán.

Bővebben ...

Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,7, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Eközben az élelmiszerek forgalmának emelkedése jelentősen lelassult az év hetedik hónapjában.

Bővebben ...

Értékben 2,5 százalékkal nőtt a magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem forgalma a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a mennyiségi eladás 0,2 százalékkal csökkent – derül ki a Nielsen piackutató vállalat negyedévenkénti európai elemzéséből.

Bővebben ...

Szeptember 3-ai hatállyal korlátozta az importált élelmiszerek beszerzését a közszféra számára pénteken orosz kormány. A szabályozás a zöldség- és gyümölcsimportra nem terjed ki.

Bővebben ...

1. oldal / 21

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...