A német piacon a múlt évben 7 százalékkal nőtt a magyar élelmiszergazdasági termékek eladása az előző évhez képest – mondta Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a berlini Grüne Wochén, a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vásárán.

A németországi piacon évente mintegy 400 milliárd forint értékű magyar élelmiszert adnak el – mondta a miniszter. Ennek is tudható be, hogy ebben az évben jelentősen nőtt a vásáron a magyar kiállítási terület, Németországban ugyanis keresettek a kiváló minőségű magyar élelmiszerek. Így az idei Grüne Wochén mintegy 700 négyzetméteren mutatkoznak be a magyar élelmiszerek, 40 kiállító 100 cég kínálatát vonultatja fel a Magyar Turizmus (MT) Zrt. és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésében.

Lipcsey György, az MT Zrt. agrármarketingért felelős vezérigazgató-helyettese szintén kiemelte, hogy a német piac rendkívül fontos a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára. Ezért is döntött úgy az MT Zrt., hogy jelentős mértékben növeli a magyar kiállítási terület nagyságát a Grüne Wochén. Az idén a szervezet több mint 400 millió forintot fordít a magyar mezőgazdasági termék és élelmiszerek külföldi bemutatására – mondta az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Áldomás néven egységes megjelenést kíván biztosítani belföldön és külföldön egyaránt a magyar prémium minőségű termékek és termelőik számára. Ezek a főként kistermelői áruk védjeggyel lesznek ellátva, amely garantálja a kiváló minőséget és több, az egészségre jótékony hatású funkcionális élelmiszer is lesz közöttük. A program megvalósításához a kereskedőház jelentős marketingtámogatást is biztosít.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...