Jász-Nagykun-Szolnok megyei képzőhelyekkel kezd hosszútávú együttműködésbe a Tisza-TK Projekt Kft. között, hogy olyan szakembereket képezzenek a környéken, akiknek biztosan állást tud nyújtani a hamarosan felépülő tiszapüspöki gabona-feldolgozó – írja a szoljon.hu a rendszerváltozás óta a legnagyobb élelmiszeripari befektetésről.

Erről egyeztek meg a képzőhelyek és intézmények, valamint a feldolgozó képviselői a hétfőn tartott megbeszélésen Szolnokon.

„Elsősorban műszaki szakemberekre, így például ipari gépészekre, élelmiszergépészekre, villamosipari végzettségű szakemberekre, laboránsokra, villanyszerelőkre és lakatosokra lesz szükségünk” – mondta Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: év végén megkezdik a munkavállalók toborzását. A tervek szerint 2017 tavaszán indul a próbaüzem.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...