Új piacok felkutatásával sikeresen ellensúlyozta Magyarország az agrár- és élelmiszeripari termékekre vonatkozó mintegy másfél éve bevezetett orosz embargót – állította Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos. 

Magyarország már az orosz embargó elrendelését követő hónapban – ez 2014 szeptembere volt – lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar agrár- és élelmiszeripari termékeknek új piacokat találjon. Ennek jegyében szélesítette agrárkereskedelmi kapcsolatait a nyugat-balkáni országokkal, a dél- kelet-ázsiai és a távol-keleti államokkal, valamint Kínával – mondta az MTI-nek nyilatkozó Budai. 

A magyar agrártermékek és élelmiszerek iránt jelentős az érdeklődés és a kereslet is ezekben az országokban. Ezt támasztja alá, hogy mind Dél-Koreában, mind Japánban, mint Szingapúrban a magyar sertéshúst, főként a mangalicatermékeket jól lehet értékesíteni, de például nemrégiben a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. helyi irodáinak megnyitásakor Vietnámban, Hanoiban és Ho Si Minh-városban valamint Kambodzsában Phnom Penh-ben is jelentős érdeklődés mutatkozott a magyar élelmiszerek és agrártermékek iránt. Budai Gyula szerint ezekben az országokban a magyar termékek piacra jutását az is segítheti, hogy a helyi elit tagjai közül korábban többen Magyarországon tanultak.

A miniszteri biztos kiemelte: az elmúlt másfél év rávilágított arra, hogy Európa számára nagyon fontos az orosz piac. Úgy vélte, az EU embargós politikája rendkívül nagy károkat okozott az uniós agrártermelőknek, mert nem értek el kellő hatást azok a kompenzációs intézkedések, amelyek  az uniós árukat sújtó orosz beviteli korlátozásokat  lettek volna hivatottak ellensúlyozni. Ezért az unió nagy agrártermelői egységesen egyre hangosabban követelik az embargós politika megszüntetését – mondta. 

Budai Gyula tapasztalataira hivatkozva úgy vélekedett, hogy amennyiben a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó minszki megállapodást betartják a felek, úgy az uniós árukat sújtó orosz embargó még az idén, jó esetben 2016 első fél évében megszűnhet. Ezt a folyamatot siettetheti, hogy Oroszország ez év januárjától beviteli korlátozás alá vonta az ukrán mezőgazdasági cikkeket. A miniszteri biztos szerint 2014-ben mintegy 80 millió euró, 2015-ben pedig ennek az összegnek mintegy a duplája volt a magyar agrár- és élelmiszeripari exportőrök kára az orosz embargó miatt. 

Az agrártárca volt államtitkára emlékeztetett arra, hogy az Orosz Föderáció Állat- és Növényegészségügyi Szövetségi Felügyelete legutóbb a múlt év áprilisának végén ellenőrzött magyar húsipari cégeket. Ennek nyomán jelenleg 5 magyar cég továbbra is szállíthatja termékeit Oroszországba. Ezek közé tartozik a Gallicoop Zrt., a Suga Food Kft., a Wasim Sajt Kft., az Aliment Kft., a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. Emellett az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság három cég esetében feloldotta a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat. Ezek: a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt Alsómocsoládi Gyáregysége, a Pannontej Zrt. valamint a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. Fenntartotta továbbá a tavaly tavaszi audit során tapasztalt hiányosságok miatt 5 cég esetében a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat, és ezt további két vállalat esetében is bevezette. 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...