Idén 15 milliárd forintot biztosít a nagyvállalati beruházási program azoknak a cégeknek, amelyek nem jutnak hozzá az uniós forrásokhoz – jelentette Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Kiskunfélegyházi Malom Kft. beruházásának bemutatóján.

A cég 960 millió forintos kapacitásbővítéséhez a költségvetés 480 millió forintot adott vissza nem térítendő támogatásként. A nagyvállalati támogatás feltétele, hogy a cégek új munkahelyeket teremtsenek és modern technológiát alkalmazzanak. Varga Mihály nemzetgazdasági érdeknek nevezte, hogy ne kerüljenek hátrányba a hazai nagyvállalatok.

Mint emlékezetes, a kormány 300 milliárd forintos élelmiszeripari fejlesztési programot ígért erre az uniós ciklusra. Kiderült azonban, hogy az uniós támogatási programokban a mikro- és kisvállalkozásokat preferálja a kabinet, ágazati szakértők attól tartanak, hogy a termelés több mint felét adó nagyvállalati kör egyáltalán nem juthat uniós forráshoz, és a közepes méretű cégek is csak korlátozott mértékben.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...