Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben ...

Új exportcélpontokat talált az uniós húsipar azt követően, hogy Moszkva tilalmak sorát vezette be az elmúlt két évben, válaszul az Ukrajna miatti EU-szankciókra.  A távol-keleti export átveszi a kiesett orosz piac szerepét, és az alacsony felvásárlási árak is segítettek a feldolgozócégeknek.

Bővebben ...

Nem a vonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult az Európai Uniót sújtó orosz sertésbeviteli tilalom – állapította meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). A testület jelentése ellen az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni.

Bővebben ...

Öt magyar vállalkozás számára vált lehetővé, hogy friss és fagyasztott marhahúst szállítsanak Hongkongba – közölte az agrártárca. A Földművelésügyi Minisztérium további tárgyalásokat kezdeményez, hogy az engedélyezett létesítmények és az exportálható termékek köre mielőbb bővülhessen, valamint az exportengedély kiterjedjen a juh-, kecske- és vadhústermékekre.

Bővebben ...

A prognózisok szerint az Európai Unióban idén 2, jövőre pedig további 1,2 százalékkal nőhet a baromfihús termelése. Folyamatosan bővül a fogyasztás is, miközben az árak 5 százalékkal csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest. Magyarországon hasonló a trend, de például a csirkecomb ára 14 százalékkal zuhant – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

Bővebben ...

Kilónként 400 forint fölé emelkedtek a sertés felvásárlási árak az ázsiai kereslet következtében, ám az állattartók így sem maradéktalanul elégedettek. A veszteséges termelés következtében sok helyen elmaradtak a fejlesztések, a piacon csak hatékony gazdálkodással lehet talpon maradni. Közben változás történt a  Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) élén, ahol: a korábbi elnök Németh Antal helyett Babati Zoltánt, Nyugat-Dunántúl legnagyobb húsfeldolgozója, a Babati ás Társa Kft ügyvezető tulajdonosát választották elnöknek 

Bővebben ...

Itthon is van jó vágóhíd és minőségi hús, mégis sok az importáru egyes üzletláncok boltjaiban. Ez pedig – derült ki a Magyar Nemzet húsbeszerzési körképe utáni reakciókból – nem a termelőkön múlik. Az viszont kedvező tendencia, hogy a marhahús-import több mint tizedével csökkent, a kivitel pedig némileg nőtt az utóbbi időszakban.

Bővebben ...

Egyaránt és jelentősen csökkent az élősertés-kivitel és a sertéshús-export is az idei első négy hónapban – állapította meg a KSH adatai alapján az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Tovább csökkentek az árak is, miközben Magyarország ezzel együtt is nettó sertésimportőr volt ebben az időszakban.

Bővebben ...

Az Európai Bizottság adatai szerint az idei első negyedévben az unió 11,4 százalékkal több élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összegzésében.

Bővebben ...

Magyarország ismét szállíthat élő szarvasmarhát Törökországba - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A tárca közleménye szerint Bognár Lajos országos főállatorvos a magyarországi export növelése érdekében 5 unión kívüli és 2 uniós ország magas rangú állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet májusi éves közgyűlésén.

Bővebben ...

1. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...