Magyarország élősertés-kivitele 34 százalékkal esett 2015 első hét hónapjában az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Élősertésből Magyarország nettó importőr.

Bővebben ...

A húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része – reagált a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a WHO által a minap közzétett jelentésre, amely szerint a húsok és a húskészítmények fogyasztása rákkeltő hatású lehet.

Bővebben ...

Jövő év elejétől egyedi számmal kell ellátni a tenyészkocákat; az egyedi nyilvántartástól pontosabb állományadatokat vár Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programjaiért felelős miniszteri biztos, Horváth István. A disznók – a szarvasmarhákhoz hasonlóan – a fülükben hordják majd „személyi igazolványukat”, a krotáliát.

Bővebben ...

Idén várhatóan 2,6 százalékkal, 13,6 millió tonnára emelkedik az EU baromfihús-termelése – vetítette előre az Európai Bizottság. Ez a növekedés az alacsony takarmányárakkal és a bőséges globális gabonaterméssel magyarázható.

Bővebben ...

A szakértők az USA-ban a vágómarha termelői árának 7–12 százalék körüli csökkenésére számítanak a kínálat bővülése miatt. Becslések szerint az Egyesült Államok marhahúsimportja 1,5 százalékkal nőhet, míg a nemzetközi piacon értékesített marhahús mennyisége 11 százalékkal mérséklődhet a 2015. október és december közötti időszakban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Bővebben ...

Kötelező érvényű sertéshús-minősítési rendszer bevezetéséről beszélt a kormányközeli Magyar Időknek Horváth István miniszteri biztos. Ez szerinte a hazai sertéshús minőségén is javíthat, ha bevezetik a vágóhidak részére. Ma ugyanis a minőség helyett egyedi alkuk határozzák meg a disznó árát.

Bővebben ...

A jövő húsmarhafajtája a murray grey – állítja Horn Péter akadémikus. A szakember reményei szerint Magyarországon is hamarosan elterjedő fajtát jó takarmányértékesítés, kiváló húsminőség, és könnyű ellés jellemzi, ráadásul még a meleget is bírja.

Bővebben ...

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 4,9 százalékkal több sertéshúst (1,68 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2015 első hét hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint fele Kínába, Japánba és a Koreai Köztársaságba irányult .

Bővebben ...

Az OECD-FAO hosszú távú előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 22,3 százalékkal, 133,8 millió tonnára emelkedhet 2024-re a 2014. évi adatokhoz képest. A prognózis szerint a baromfihús továbbra is népszerűbb lesz a fogyasztók körében, mint a sertés- vagy a marhahús.

Bővebben ...

Lezárta a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. regisztrációs folyamatát a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala, és a vállalatok jövőbeni áruszállítását a kínai szakhatóság jóváhagyta – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A két hazai cég a hivatalos kínai honlapokra történt adatfeltöltést követően megkezdheti sertéshúsból készült termékeik értékesítését a mintegy 1,4 milliárd fős kínai piacon.

Bővebben ...

7. oldal / 12

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...