Az Európai Bizottság középtávú előrevetítése szerint az Európai Unió sertéshústermelése 23,5 millió tonna lehet 2016-ban, csaknem 3 százalékkal emelkedhet a 2014. évihez képest, és 23,8 millió tonna körül alakulhat 2025-ben – írja jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,26 euró/ kilogramm hasított hideg súly volt 2015 decemberében, ami 6,3 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz viszonyítva. A lipcsei árutőzsdén a sertés januári határidőre szóló jegyzése nőtt, a februári stagnált, míg a márciusi csökkent 2016 2. hetének végén az egy héttel korábbihoz képest.

A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,31 euró/kilogramm hasított súly volt 2016 2. hetében, a West Fleisch pedig 1,29 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágó- hidak átlagosan 1,5 százalékkal növelték áraikat 2016 2. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 38 százalékkal esett, míg élősertés-behozatala 22 százalékkal emelkedett 2015 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2 százalékkal nőtt, míg a sertéshúsimport 7 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Az AKI adatai szerint a vágósertés termelői ára 384 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2015 decemberében, 8 százalékkal csökkent egy év alatt.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...