Magyarország élősertés-kivitele 36 százalékkal esett 2015 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva, és ezen a piacon nettó importőrök voltunk – írja a KSH adataira hivatkozva az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Eközben 4 százalékkal esett a vágósertés ára.

Legfőbb partnereink Románia, Szerbia és Ausztria voltak. Romániába 37, Szerbiába 61 százalék Ausztriába pedig 13 százalékkal csökkent a kiszállított mennyiség. Az előző évihez képest a Szlovákiába kivitt élő sertés volumene is jelentős mértékben esett (53 százalékkal), ugyanakkor a Németországba irányuló export a két és félszeresére nőtt.

Az élősertés-behozatal 19 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország, Hollandia és Csehország voltak. A Szlovákiából és Csehországból vásárolt sertések mennyisége 50 százalékkal nőtt. A Németországból származó élő sertések volumene nem változott számottevően, míg a Hollandiából származóké 9 százalékkal csökkent.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége több mint 2 százalékkal nőtt, míg értéke 4 százalékkal csökkent a 2015. január–november közötti időszakban 2014 első tizenegy hónapjához viszonyítva. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Japánba szállítottuk. Romániába (–12 százalék) mérséklődött a kivitel, Olaszországba nem változott jelentősen, ugyanakkor Japánba 9 százalékkal nőtt. A sertéshúsimport volumene 6 százalékkal, értéke 11 százalékkal csökkent. A sertéshús csaknem fele Németországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből nettó importőr, míg sertéshúsból nettó exportőr volt a vizsgált periódusban.

A hazai termelésű vágósertés termelői ára 399 forint/kilogramm hasított súly volt 2016 januárjában, 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A termékpálya további fázisaiban is csökkentek az árak. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 13 százalékkal volt alacsonyabb 2016 januárjában, mint 2015 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 5 százalékkal, a sertéscombé pedig 17 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...