A Magyarországon nevelt marhák 95 százalékát nem itthon fogyasztják el, aminek részben a hazai fogyasztók szokásai, illetve a magyarországi multinacionális áruházláncok beszerzési politikája az oka. Az export viszont nagyon jól fizet.

„A fejenként egy évben átlagosan elfogyasztott három kiló marhahús szörnyen kevés, halból sem eszünk kevesebbet” – mondta Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete elnöke. A multik jó vásárlók lennének, de nem rajonganak a magyar marháért, bár a hús minősége kitűnő. Itthon tehát nem fogy, de külföldön már ráéreztek a magyar marha ízére. „Határon túli cégek annyira jó áron veszik a marhahúst, hogy a Magyarországon megtermelt áru nagy részét exportra érdemes vinni. Itthon annak az árnak a felét sem adják meg érte” – magyarázta az élelmiszer.hu-nak Baracskay Lajos. Törökországban és Szlovéniában a legnagyobb a kereslet a magyar marhahús iránt.