Termelői csoportok támogatásával növelné a hazai sertésállományt a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT). A tervet a vidékfejlesztési programból támogatná a kormányzat is, amely 2020-ig megduplázná a 3 milliós sertéslétszámot, míg Németh Antal, a VHT elnöke szerint az ország akár 10-11 millió sertés felhizlalására is képes lenne, ami a jelenlegi mennyiség több mint háromszorosa.

A fejenkénti sertéshúsfogyasztás 25-28 kiló évente, miközben a németek vagy spanyolok kétszer ennyit fogyasztanak évente. Éppen ezért nemcsak a minőséget, hanem a mennyiséget is növelné a kormány, 2020-ig megdupláznák a jelenleg 3 milliós sertésállományt. Ennek egyik eszköze lehet a termelői csoportok létrehozása.

„Az integráció – legyen az a termelők együttműködése vagy egy feldolgozó által működtetett, termelőket összefogó együttműködés – ez az érintett piaci szereplőknek az érdeke, hiszen alapvetően biztos piac, alacsonyabb beszerzési költségek jellemzik ezeket a együttműködéseket fő szabály szerint. Úgyhogy mi ezt a termelői együttműködések működésének a támogatásával tudjuk elősegíteni, amely a vidékfejlesztési program részeként fog majd megnyílni a következő időszakban” – fogalmazott Feldman Zsolt, az agrártárca helyettes államtitkára, aki emlékeztetett arra is, hogy a pályázatoknál plusz pontot jelent, ha a tenyésztő termelői csoport tagja.

A gazdák összefogását szorgalmazza a VHT is. „Vannak a másik oldalon komoly, tőkeerős integrátorok, akik úgy a hízó alapanyagot, mint a felneveléshez, meghizlaláshoz szükséges takarmányt garantálni tudják, mégpedig úgy, hogy nem kell érte fizetni, hanem a végén, a leadott hízó árából, értékéből elszámolnak egymással” – mondta el a HírTV tudósítása szerint Németh Antal, a szervezet elnöke.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...