Az Európai Unióban és Magyarországon is csökkentek a baromfiárak az elmúlt egy évben, az egész csirkéé 4 százalék, a csirkecombé viszont ennél jelentősebben, 12 százalék körüli mértékben. Eközben az előrejelzések szerint tovább nő az unió baromfitermelése és az import is – igaz a baromfihús fogyasztása is emelkedik.

Az Európai Bizottság rövidtávú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése tovább bővül, és 2017-re meghaladhatja a 14,1 millió tonnát – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ez köszönhető az olcsó takarmányoknak és a világszerte jó minőségű gabonatermésnek. A közösség baromfihús-kibocsátásának 75 százalékát az EU-15-ök, vagyis a régi tagállamok adják és továbbra is meghatározóak lesznek a baromfihús-termelésben, míg az EU-13-ak országai 25 százalékkal részesedtek 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az arány idén, valamint 2017-ben sem változik jelentősen.

Az unió baromfihús-termelése 3,7 százalékkal bővült 2015-ben az előző évihez képest. A legnagyobb mértékű növekedés Horvátországban (+13,9 százalék), Hollandiában (+12,3 százalék) és Lengyelországban (+9,7 százalék) volt. Ausztria 4,6 százalékkal, Franciaország 2,2 százalékkal, Spanyolország 3,2 százalékkal növelte a kibocsátást ugyanebben az időszakban, míg Németország és Svédország baromfihús-termelése nem változott számottevően.

A baromfihús összes húsfogyasztáson belüli rész-aránya várhatóan 30,9 százalékra emelkedik 2016-ban. A közösség átlagát tekintve az összes húsfogyasztásból a baromfihús 31,1 százalékkal részesedhet 2017-ben. Az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás is növekvő tendenciát mutat, 2012 és 2015 között összesen 8 százalékkal, 22,9 kilogrammra emelkedett, és 2017-ben elérheti a 23,5 kilogrammot.

Az előrejelzés szerint az unió baromfihús-exportja előreláthatóan nem változik lényegesen 2016-ban és 2 százalékkal csökken 2017-ben, míg az import 2,5 százalékkal emelkedhet 2016-ban és további 2 százalékkal 2017-ben.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió baromfihús-exportja 10,2 százalékkal, 121 ezer tonnára nőtt 2016 januárjában az előző év azonos hó-napjához képest. A Dél-afrikai Köztársaságba (+32 százalék), Ukrajnába (+132 százalék), Szaúd-Arábiába (+9 százalék), Ghánába (+105 százalék), a Fülöp-szigetekre (+14 százalék), Hongkongba (+22 száza-lék) és Oroszországba (+241 százalék) nőtt, míg a Benini Köztársaságba (–36 százalék), Svájcba (–10 százalék) csökkent az uniós baromfihús-készítmények ki-vitele. Az Európai Unió baromfihús-importja 2,1 százalékkal, 80 ezer tonnára csökkent 2016 januárjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 3 százalékkal több baromfihús érkezett a közösségbe, nőtt továbbá a Chiléből (+28 százalék),  az Argentínából (+34 száza-lék) és az Ukrajnából (+21 százalék) származó barom-fihús mennyisége, ugyanakkor Thaiföldről 10 százalékkal, Kínából 3 százalékkal, Svájcból 28 százalékkal csökkent a behozatal. A közösség baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt idő-szakban.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2016 1–11. hetében 178 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára, ami 4,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (253 forint/kilogramm) 3,9 százalékkal volt alacsonyabb 2016 1–11. hetében az előző év azonos idő-szakának átlagárához képest. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 4,5 százalékkal, a csirkecombé csaknem 12 százalékkal csökkent, míg a csirkemellé nem változott lényegesen ugyanebben az összehasonlításban.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...