Egyaránt és jelentősen csökkent az élősertés-kivitel és a sertéshús-export is az idei első négy hónapban – állapította meg a KSH adatai alapján az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Tovább csökkentek az árak is, miközben Magyarország ezzel együtt is nettó sertésimportőr volt ebben az időszakban.

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 8 százalékkal csökkent 2016. január–áprilisban az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. A Romániába (–14 százalék) és az Ausztriába (–19 százalék) szállított mennyiség csökkent, ugyanakkor Szlovákia 32 százalékkal több sertést vásárolt Magyarországtól.

Az élősertés-behozatal 18 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország, Hollandia és Csehország voltak. A Szlovákiából vásárolt sertések mennyisége 15 százalékkal, a Németországból érkezőké 28 százalékkal esett. Csehországból 3 százalékkal, Hollandiából pedig 27 százalékkal kevesebb élő sertést szállítottak Magyarországra.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 11 százalékkal, értéke 13 százalékkal csökkent 2016. január–áprilisban 2015 azonos időszakához képest. A legtöbb sertéshúst Kínába, Olaszországba, Japánba és Romániába szállítottuk. Olaszországba (– 32 százalék), Japánba (–7 százalék) és Romániába (–22 százalék) mérséklődött a kivitel, ugyanakkor Kínába több mint a háromszorosára emelkedett.

A sertéshúsimport volumene 4 százalékkal nőtt, ugyanakkor értéke 3 százalékkal csökkent. A sertéshús több mint fele Németországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Magyarország élő sertésből és sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált periódusban. A hazai termelésű vágósertés termelői ára 419 forint/kilogramm hasított súly volt 2016 májusában, kevesebb, mint 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesí tési ára 6 százalékkal volt alacsonyabb 2016 májusában, mint 2015 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 4,3 százalékkal, a sertéscombé pedig 19 százalékkal csökkent a megfigyelt idő szakban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...