Itthon is van jó vágóhíd és minőségi hús, mégis sok az importáru egyes üzletláncok boltjaiban. Ez pedig – derült ki a Magyar Nemzet húsbeszerzési körképe utáni reakciókból – nem a termelőkön múlik. Az viszont kedvező tendencia, hogy a marhahús-import több mint tizedével csökkent, a kivitel pedig némileg nőtt az utóbbi időszakban.

Húsbeszerzésük során a magyarországi áruházláncok támogatják a magyar termelők piacra jutását, számos esetben azonban külföldi áruk behozatalára kényszerülnek, hiszen végesek a hazai szállítói kapacitások – ez volt a Magyar Nemzet körkérdésének tanulsága, amelyet a nagy üzletláncok körében végzett. A válaszokból azt a következtetést vonta le a lap, hogy a baromfi- és sertéstenyésztők kedvező helyzetben vannak, a marhavágásra kialakított minőségi vágóhidak hiánya viszont importra kényszeríti a bolthálózatokat. Több érintett vállalkozás ügyvezetője, tulajdonosa azonban jelezte a lapnak, hogy a multik ferdítenek, hiszen öt olyan magyarországi vágóhíd is van, amely önállóan képes volna ellátni a hazai fogyasztói igényeket. Eszerint Zalaszentiván, Kalocsa, Jászszentandrás, Gyöngyös és Hajdúnánás is olyan vágóhidat tud felmutatni, ahol adva van az áruellátási biztonsághoz szükséges technikai és logisztikai háttér, mindez alkalmassá teszi őket arra, hogy hosszú távú kereskedelmi kapcsolatokat építhessenek ki a magyar élelmiszerpiac legmeghatározóbb képviselőivel.

Ehhez képest a multik többségénél az tapasztalható, hogy magyar helyett dél-amerikai, zömében argentin vagy chilei marhahúst kapni az üzletekben. A termelők állítják: a magyar marhahús állja velük szemben a minőségi összevetést, ráadásul akár 30-40 százalékkal olcsóbban is tudnának szállítani. A lapunk által megkérdezett áruházláncok közül egyedül az Auchan jelezte, hogy a marhahús beszerzése esetében is több mint 90 százalékos a hazai termékek részaránya, a többiek – így a CBA, a Tesco, a Spar és az Aldi – nem rejtették véka alá, hogy elenyésző a hazai beszállítók jelenléte. A gazdák szerint sokat segítene a helyzetükön, ha a sertéshúshoz hasonlóan a marhahús általános forgalmi adóját is csökkentenék 27-ről öt százalékra, továbbá a vásárlókat kóstoltatással, illetve reklámkampánnyal is a magyar termékek mellé lehetne állítani. Az exportlehetőségekről elmondták, abban bíznak, hogy a – vitatható sikerességgel működő – Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) segítségével szállíthatnak akár nagyobb mennyiségben a Perzsa-öböl országaiba, de szkeptikusak is, mert maguk a kereskedőházi képviselők sem tudják pontosan, melyik arab országgal milyen áruexportra érvényesek a meglévő engedélyek. A török piacban jó lehetőséget látnak, és a Távol-Keleten is az áttörésre várnak, de egyelőre be kell érniük Romániával, Szlovákiával és Csehországgal.

Kedvező tendencia, hogy Magyarország élőmarha-importja 12 százalékkal csökkent az idei év első negyedében a 2015 hasonló időszakában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem 60 százaléka Németországból, Hollandiából, illetve Romániából származott. Magyarország marhahúsexportjának mennyisége négy százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...