A különféle technikákkal többször, több oldalról is megsegített pápai húsüzem működése stabil, az ezzel ellentétes híreszteléseket határozottan cáfolta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Uzsoki András, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője. Az ügyvezető arra a sajtóóértesülésre reagált, amely szerint a „a 11 milliárdos támogatást kapott pápai húsüzem ismét nehéz helyzetben van”. Uzsoki a szerinte valótlanságokat terjesztő sajtótermékek ellen jogi lépéseket is kilátásba helyezett.

Eddig minden számlát kifizettek, és szándékuk szerint a jövőben is kifizetnek – mondta a lapnak az ügyvezető. Uzsoki András szerint a megjelent információt csak „a hozzáértés teljes hiányával” tudja magyarázni. Mint mondta, igaz ugyan, hogy gondjaik vannak az orosz piac beszűkülése miatt, de az amerikai engedélyt megújították, így a világ legszigorúbb egészségügyi előírásainak megfeleltek, és az ISO-auditjuk is megvolt.

A negatív hírek kapcsán Uzsoki András elképzelhetőnek tartja, hogy a márciust jellemző helyzetet világították meg rosszul egy munkahelyéről kikerült, sértődött, így vélhetően bosszúvágytól fűtött helyi illető jóvoltából. „Teljes agyrém, ami a sajtóban megjelent, de majdnem alkalmas arra, hogy egy finanszírozás, becsület, bizalom alapjain működő élelmiszer-ipari gyárat tönkretegyen”. A cégvezető felhívta a figyelmet arra: az üzem jövőjét egy 2013-as kormányrendelet rendezi, az összesen fennálló 7,6 milliárd forintos tartozás mögött pedig vagyon van.

A Pápai Hús Kft.-nek lejárt tartozása és köztartozása nincsen – erősítette meg a lapnak a cégvezető által elmondottakat Unger Tamás, Pápa alpolgármestere. A megkérdezett szakértők szerint az ország egyik patinás húsos cégének azonban kétségkívül nem tett jót, amikor 2011-ben megjelentek a különadók, erre már csak ráadás volt később az orosz piacról való, embargó miatti kiszorulás. A pápai cégnek a különadók évente 600-700 millió forint plusz kifizetési kötelezettséget jelentettek – nem csoda, hogy a különadók bevezetésekor a kapuvári, a kaposvári, a gyulai húsüzem is megdőlt –, miközben árbevétele nem változott, akkoriban húszmilliárd forint körüli volt.

A Pápai Hús 1913 Kft. 2013. július 9-én kért csődeljárást, előtte a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget. Aztán az állam, az önkormányzat, a szaktárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segítette a húsüzemet, illetve a beszállítóit. A feldolgozó azóta az önkormányzat tulajdonába került, a csődeljárás befejeződött. Aláírták a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel azt a hitelszerződést is, amely több mint négymilliárd forint hitelhez juttatta a céget.

Az üzem kapcsán a hvg.hu internetes portál a könyvvizsgálóra hivatkozva azt írta, hogy a működéshez további pénzekre van szükség. A cikk szerint egy májusi képviselő-testületi határozatból kiderül, hogy egy offshore hátterű befektető az elmúlt hónapokban mindössze egyeurós ajánlatot adott az egész cégcsoport többségi tulajdonáért. Pápa az egyeurós vételárba nem ment bele.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...