Feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség hétfőn a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. romániai terjeszkedésével kapcsolatban tett feljelentés ügyében – közölte a rendőrség.  A gyanú szerint az állami tulajdonú ATEV Zrt. romániai terjeszkedése során csődeljárás alatt álló cég üzletrészeit 600 millió forinttal túlárazottan várárolta meg, majd abból áron alul adott el az ATEV akkori vezérigazgatójának.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére tudatta: a Kehi július 22-én tett feljelentést, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn a hűtlen kezelés gyanújának megállapítására vagy annak kizárására feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek időtartama 15 nap, hosszabbítás esetén 30 nap.

A Kehi azt közölte: jelenleg is vizsgálják az ATEV Zrt. és a többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok gazdálkodását. Azt írták, az ellenőrzés során a hivatal megállapította, hogy az állami tulajdonban álló ATEV Zrt. 2011-ben 5 millió euróért, azaz akkori árfolyamon körülbelül 1,6 milliárd forintért megvásárolta a romániai székhelyű Phoenix-Farm S.A. 100 százalékos tulajdonrészét két ciprusi székhelyű cégtől. 

A Kehi közlése szerint az ügylet eredményeként az ATEV Zrt. többségi befolyást szerzett a Phoenix-Farm S.A. 76,07 százalékos tulajdonában álló, Romániában állati melléktermékek begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó Protan S.A. felett. A Phoenix-Farm S.A. tevékenysége ebben az időszakban abban merült ki, hogy ellátta a 76,07 százalékos tulajdonában álló, szintén romániai székhelyű Protan S.A. vagyonkezelését. 

A Phoenix-Farm S.A. akkoriban a Protan S.A. részesedésén kívül más vagyonelemmel nem rendelkezett – olvasható a Kehi tájékoztatójában. Kitértek arra, hogy a Protan S.A. ebben az időszakban csődeljárás alatt állt, és a vásárlási ár több mint 600 millió forinttal meghaladta a részesedés könyv szerinti értékét. „Minderről a hivatal rendelkezésére álló adatok alapján az ATEV Zrt. vezetése is tudott” – szögezte le a hivatal. Hozzátették: az ügyletet az ATEV Zrt. korábbi vezetése akkoriban azzal indokolta, hogy arra az ATEV Zrt. alapanyag-szükségletének kielégítése érdekében volt szükség, amit a belföldi beszerzési lehetőségek már nem fedeztek megfelelően – írja a Népszava.     

Ennek azonban ellentmond, hogy az ATEV Zrt. már ezt megelőzően olyan szerződést kötött a többségében magántulajdonban álló SZATEV Zrt.-vel, amely szerint a Romániából érkező alapanyagból havi 400 tonnát átad neki – jegyezte meg a Kehi. A tájékoztatás szerint a Kehi megállapította azt is, hogy a Phoenix-Farm S.A. üzletrészének megvásárlását követően az ATEV Zrt. az üzletrész 1 százalékát kétszázezer forintos vételáron saját vezérigazgatójának értékesítette, miközben annak értéke – a cég 100 százalékos üzletrészéért néhány hónappal korábban fizetett vételár alapján – 16 millió forint lett volna. Az ügylet során az ATEV Zrt. és a vevő képviseletében egyaránt a társaság korábbi vezérigazgatója járt el. A cégadatok szerint az ATEV Zrt. vezérigazgatója 2010 októberétől egészen tavaly októberig Ádor Sándor volt.

 

 

 

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...