Tovább növekszik a baromfiágazat kibocsátása a következő években az az Európai Unióban – tartalmazza az OECD-FAO rövid távú előrejelzése. A baromfihús termelése 2016-ra meghaladhatja a 13,7 millió tonnát, ez 1,5 százalékos bővülést jelent az ez évre becsült adatokhoz képest. Az egy főre vetített baromfihús-fogyasztás is pozitív tendenciát mutat, összesen 7,2 százalékkal emelkedett 2011 és 2014 között, és 2015-ben elérheti a 22,5 kilogrammot.

Az unió átlagát tekintve a baromfihús összes húsfogyasztáson belüli részaránya 30 százalék. A közösség baromfihús-termelésében az EU–15 tagországai a meghatározóak. Az EU–13 tagországai a teljes kibocsátás csupán 23,9 százalékát adták 2013-ban, és az előrevetítés szerint ez az arány 1,4 százalékponttal nőhet 2016-ig.

A Németországi Statisztikai Hivatal adatai szerint Németországban 750 800 tonna baromfihúst termeltek 2015 első félévében, ami 3500 tonnával haladta meg az előző év azonos időszakának kibocsátását. A brojlercsirke termelésének dinamikus növekedése folytatódott, 1,9 százalékkal emelkedett, ami ellensúlyozta az egyéb baromfifajták termelésének csökkenését – írja a nak.hu az Agrárgazdasági Kutató Intézetre és a destatis.de portálra hivatkozva.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...