Átadták a kétmilliárd forint értékű beruházás részeként megépült új szarvasmarha-istállót Claessens Group szarvasmarhatelepén. Claessens Péter ügyvezető közölte: az új istálló minden eddiginél nagyobb, 1500 férőhelyes. A cég szarvasmarha-állományának alapját 1700 Holstein Fríz tehén, s 1800 üsző adja. Az állomány naponta 50 ezer liter tejet termel, amely a magyar tejtermelés több mint egy százaléka.

A Nagybaráti-pusztán található istállók korszerűsítése mellett új istálló is épült Felsőbogátpusztán, ahol bővült a takarmány- és trágyatároló kapacitás valamint a működéshez szükséges technológiát is beszerezték.  

A Claessens család sertésekkel foglalkozó vállalatcsoportja, a Csicsó Farm egy új, hárommilliárd forint értékű sertéshizlaló telep építésébe fogott Iharosberény közelében. A 4500 férőhelyes kocatelep építését a nyáron kezdték el és saját, illetve külső forrás bevonásával valósul meg a következő három évben. A malacok 70 százalékát a telepen tovább hizlalják, a többit a hazai piacon értékesítik – írja a sonline.hu.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...