Egyaránt rekordszintre jutott a spanyol és az ír sertéshúsexport az idei első félévben, az előbbi 15, utóbbi 11 százalékkal meghaladva a tavalyi év hasonló időszakéban mért értéket – közölte a nak.hu a thepigsite.com portálra hivatkozva. Az eladásokat a gyenge euró is segíti.

Spanyolország sertéshúsexportjának több éve tartó növekedése folytatódott 2015 első félévében, és elérte a rekordnak számító 584 ezer tonnát. Ez az egy évvel korábbi mennyiséget 15 százalékkal haladta meg és több mint a kétszerese volt a tíz évvel ezelőttinek. A kivitel bővülését a termelés növekedése tette lehetővé. A spanyolországi vágóhidak és húsfeldolgozók találtak felvevőpiacot a termékeikre, főként a sonka és a kolbász exportja emelkedett.

Írország sertéshúsexportja 79 ezer tonna fölé emelkedett az idei év első hat hónapjában, rekordszintet ért el, az előző év azonos időszakának mennyiségénél 11 százalékkal volt több. A friss, hűtött termékek kivitele 23 százalékkal bővült, ugyanakkor a fagyasztott termékek kiszállítása 3 százalékkal visszaesett. A sertések vágása 8 százalékkal emelkedett, ami alapul szolgál, hogy a nemzetközi piacon több termékkel tudjanak megjelenni.