A Pápai Hús Kft. 4,5 milliárdos vagyonára 110 milliós volt a legmagasabb ajánlat, a pályázatról még áprilisban döntenek – közölte Szegőné Kemerle Judit, a cég felszámolóbiztosa.

A felszámolóbiztos elmondta, hogy előzetes felmondási értesítőket kézbesítenek a dolgozóknak, mert a Munka Törvénykönyvében megjelent új szabályozás szerint felszámolási eljárásban nincs lehetőség munáltatói jogutódlásra. Ha az értékesítésre kiírt pályázat eredményes lesz, ami április 15-éig eldől, akkor a korábbi dolgozókkal az eszközvagyon új tulajdonosa új munkaszerződést köthet majd.

A dolgozókhoz a napokban eljuttatott értesítés szerint munkaviszonyuk várhatóan ez év végéig rendes felmondással megszűnik. Amennyiben azonban a vagyonelemekre kiírt, március 31-én lejárt pályázat eredményes lesz, a munkavállalók munkaviszonya hamarabb, jóval az év vége előtt megszűnhet. 

Mint a felszámoló emlékeztetett: a tulajdonosi jogokat gyakorló pápai önkormányzat tavaly novemberben „a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel” döntött arról, hogy a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. esetében megindítja a felszámolási eljárást, ezt követően a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Kft.-t – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...