A sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Míg a baromfiszektorban üdvözlik a lépést, a Tej Terméktanácsnál nem kommentálták a bejelentést; ott nyilvánvalóan arra számítottak, hogy a tejágazati stratégia részeként még idén meglépi a kormány az áfa csökkentését.

A jövő évi költségvetés tervezetét ismertetve elmondta, a javaslatot eljuttatják a Költségvetési Tanácsnak, amelynek 10 nap alatt kell véleményeznie a dokumentumot. 

Az adócsökkentés miatt kieső bevételekre, illetve az otthonteremtési támogatások növelése miatt emelkedő kiadásokra fedezetet jelentenek a gyorsuló gazdasági növekedés és a fehéredő gazdaságnak köszönhető pluszbevételek: az idei 2,5 százalék után jövőre 3,1 százalékkal bővülhet a gazdaság - mondta a miniszter.

Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) továbbfejlesztésével megoldják a menet közbeni súlymérést. Beindítják az elektronikus számlarendszert is.

Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését Az MTI-nek elmondta: nemcsak az egész baromiágazat, hanem a fogyasztó is sokat nyer, mert jó minőségű és megbízható eredetű magyar baromfitermékeket vásárolhat meg olcsóbban.

Hozzátette: ez az intézkedés, amennyiben minden terméket érintene – az étkezési tojást is ide véve –, az az előzetes számítások szerint a költségvetésnek mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten. Csorbai Attila ugyanakkor úgy vélekedett: a szóban forgó költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. A áfa csökkentése kitörési pont lehet az ágazat számára a belföldi piacon - jegyezte meg. 

A tejpiacon némi csalódottság érzékelhető, hogy – bár Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter utalt ennek ellenkezőjére – idén nem lesz áfacsökkentés. hasonlóan elégedetlenek lehetnek az áfacsalásokkal a legfertőzöttebnek tartott zöldség-gyümölcs ágazatban, hiszen ez a szektor kimaradt a miniszter felsorolásából, ahogy a szakmai szervezeteiken keresztül korábban szintén adócsökkentésért lobbizó haltermelők, valamint a malom- és sütőipar is.     

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...