A világpiaci trendhez igazodott január első két hetében az étkezési búza hazai jegyzése – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében. Az egyéves ármozgásokat figyelve ugyanakkor az látszik, hogy – takarmánybúza-árnövekedés mellett – tonnánként hétezer forinttal csökkent az étkezési és a takarmánybúza közötti árkülönbség.

A búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése tonnánként 170-180 dollár környékén hullámzott a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 2016 első két hetében. Eközben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) az év eleji 171 euró/tonnáról 166 euró/tonnáig ereszkedett a termény 2016. márciusi jegyzése.

Ehhez igazodott a búza magyarországi tőzsdei jegyzése is, hiszen a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a 2016. január 4-inél 1800 forinttal alacsonyabb árszinten, tonnánként 49,5 ezer forintért volt elérhető a malmi minőségű termény, ugyanakkor a takarmánybúza jegyzése 800 forinttal, 47,3 ezer forint/tonnára csökkent a legközelebbi lejáratra.

Az AKI adatai szerint a fizikai piacon a novemberinél 3 százalékkal volt olcsóbb az étkezési búza 2015 decemberében, tonnánként 47,5 ezer forintért cserélt gazdát. A takarmánybúza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára ebben az időszakban ennél kisebb mértékben, mindössze 1 százalékkal, 46,1 ezer forint/tonnára gyengült. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az étkezési búza 9 százalékkal lett olcsóbb, ellenben a takarmánybúza 5 százalékkal drágult. Mindezek eredményeként a két kategória közötti különbség 1500 forintra szűkült 2015 decemberében, holott egy évvel korábban még 8500 forint volt az eltérés.

A takarmánykukorica márciusi szállítási határidőre szóló jegyzése 4 százalékkal, 45,7 ezer forint/tonnáig mérséklődött január első két hetében. A takarmánygabona termelői ára tartotta a novemberi szintet 2015 decemberében is, és átlagosan 45,2 ezer forint/tonnáért értékesítették a gazdák, az egy évvel korábbinál 19 százalékkal magasabb áron.

A takarmánybúzához hasonlóan a takarmányárpa termelői ára is számottevően nőtt 2014 decembere és 2015 decembere között. Az előző év végén 43,8 ezer forint/tonna volt a termény átlagos áfa és szállítási költség nélküli termelői ára a fizikai piacon, 11 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábban jellemző árszintet. Ugyanakkor 3 százalékkal, 45,5 ezer forint/tonnára csökkent a márciusi szállítású termény jegyzése a BÉT-en 2016. január első felében. Tonnánként 138–141 dollár között jegyezték a kukoricát a legközelebbi lejáratra vonatkozóan a chicagói árutőzsdén 2016. január első felében, 2–6 százalékkal a 2015. decemberi szint alatt. A párizsi árutőzsdén a termény legközelebbi határidőre szóló jegyzése az év eleji 160–162 euró/tonnáról 156 euró/tonnára esett január közepéig. Hasonló trend figyelhető meg a BÉT-en is.

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 3 százalékkal, 362 euró/tonnára gyengült a franciaországi fővárosban az új év első két hetében. Ennek hatására Magyarországon is lejjebb ereszkedett a termény legkö-zelebbi lejáratra szóló jegyzése. A BÉT-en tonnánként 112 ezer forint/tonnáért köthették le a vásárlók a márciusi szállítású terményt január 14-én, a január 4-inél 5000 forinttal olcsóbban. A fizikai piacon az egy évvel korábbinál 17 százalékkal drágábban értékesítették a termelők a repcemagot 2015 decemberében az AKI adatai szerint: az olajmag átlagos termelői ára 115 ezer forint/ tonna volt, ezer forinttal csökkent november óta. Az árupiaci szekció többi terményével együtt a napraforgómag jegyzése is gyengült a BÉT-en 2016 első két hetében. A 2016. márciusi szállítású olajmaggal a január elejinél 2000 forinttal alacsonyabb árszinten, 124 ezer forint/tonnáért kereskedhettek január 14-én. Noha a fizikai piacon 1 százalékkal, 115,1 ezer forint/ tonnára mérséklődött a napraforgómag termelői ára 2015 decemberében a novemberihez viszonyítva, ez 17 százalékkal felülmúlta az előző év azonos időszakának átlagárát.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...