Európában és így Magyarországon is folytatódott a hónapok óta tartó kukoricaár-csökkenés, míg az USA-ban január elejétől emelkedőben vannak a kukoricaárak. Így egyre közelebb kerül egymáshoz a kukorica határidős ára az amerikai és európai árutőzsdéken – áll a Magro.hu elemzésében.

Januárban 5,5 százalékot drágult a kukorica fronthavi jegyzése Chicagóban (CME), ami azt jelentette, hogy 145 dollár fölé ért a tonnánkénti ár. A forgalom megfelelt az év ebben az időszakában megszokottnak. Hogy valóban trendfordulóhoz érkeztünk-e azt nem jelenthetjük még ki egyértelműen, mert a fundamentumok ezt nem igazán támasztják alá. Továbbra is magasak a készletek és bár a déli féltekén a betakarítás csak következő hónapokba kezdődik és így nincsenek végleges eredmények, a várható termésmennyiség nagysága nem erősíti ezt az emelkedő tendenciát. Ebbe esetleg egy időjárási anomália zavarhat majd bele.

Ezzel szemben az európai irányadó Párizsban (EuroNext) a január nem hozott változást, folytatódott az árcsökkenés és egészen 155 euróig süllyedtek az árak. Érdekes, hogy a hónapon belül 5 alkalommal is a záróárig ereszkedett a termény ára (de alá csak egyetlen egyszer), ami lokális minimumot is jelezhet, és azt vetíti előre, hogy februárban itt is – akárcsak Amerikában – felfelé vezethet az út.

A magyar árutőzsde lekövette az európai folyamatokat. Minimális forgalom mellett a 47 490 forintos nyitóárról 44 900 forintig, tehát 5,5 százalékot csökkent a fronthavi jegyzés.

A hazai fizikai piac ellenben látszólag nem sokat törődött a különböző tőzsdék árfolyamgörbéinek alakulásával. A Magro.hu piactéren sem felfelé, sem lefelé nem voltak jelentős árváltozások januárban, vagyis maradt a 44 ezer forint közeli ár.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...