Az előző év azonos periódusában kiszállított mennyiségnél 12 százalékkal kevesebb, azaz 16,22 millió tonna búza kivitelére adott ki engedélyt az Európai Bizottság a 2015. július 1. és 2016. február 9. közötti időszakban. A termény behozatala ugyanakkor 18 százalékkal nőtt egy év alatt, 2,293 millió tonna érkezett a harmadik országokból.

Az unió rozskivitele 25 százalékkal, 95 ezer tonnára esett, ellenben zabexportja 14 százalékkal, 169 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor. Cirokból 3 százalékkal kevesebb import érkezett, mint egy éve (89 ezer tonna). A bizottság az előző évinél 18 százalékkal több árpa (6,38 millió tonna) exportját engedélyezte, miközben az import a négyszeresére (226 ezer tonnára) nőtt – írja a nak.hu az Európai Bizottság adatai alapján.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...