Egyes gazdaságokban kiemelkedő hozamot várnak az őszi árpából. Hiába azonban a szép termés, ha a felvásárlási árak nyomottak: jelenleg 37-38 ezer forintot fizetnek az árpa tonnájáért, a termelők szerint viszont 45 ezer forintot indokolnának a költségeik – írja a sonline.hu.

„Őszi árpát 135 hektáron termesztünk, eddig 80-at vágtunk le. Két fajtánk van, s 15 hektáron vetőmag-előállítással is foglalkozunk” – mondta Fábics Vilmos, a somogyjádi Mezőgazdasági Zrt. agronómusa. Szerdán javában dolgozott a csapat: három kombájn és több pótkocsis erőgép segítségével folytatták a munkát. S noha gondos felkészülés előzte meg a betakarítást, a technika bármikor közbeszólhat:a tudósítók ottjártakor kor az ürítőlánc szakadt el. A 64 éves Birkás Béla szerint aratáskor létkérdés a gyorsreagálás.

Az éberség az üzletben is alap, különösen, ha a legfrissebb őszi árpa felvásárlási árakra tekintenek a szakemberek. A társaság két cégtől kapott ajánlatot, a termény tonnájáért nagyjából 37-38 ezer forintot fizetnének. A somogyjádiak egyelőre nem adják el az árpát, bőséges raktárkapacitás áll rendelkezésükre.

Fábics Vilmos szerint legalább 45 ezer forintot kellene kapniuk egy tonna árpáért, az utóbbi időben ugyanis drágult a vetőmag, a műtrágya és a növényvédőszer, s tetemes összeget költenek üzemanyagra is.

Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke szerint is megnyugtató lenne, ha a termelők valós költségeit elismernék a kereskedők. Gond, hogy a 2016-os idény kezdő árai jóval gyengébbek a tavalyinál. „A csapat szerdán kezdte el a 80 hektárnyi őszi árpa aratását két kombájnnal, szépnek mutatkozik a termés” – mondta Tavaszi József. Ezután a közel 300 hektárnyi repcével folytatjuk a munkát, két hét múlva a 600 hektáron termesztett búza következik. A hétvégi vihar megdöntött néhány táblát, de nem történt nagy baj.

Konrád Szilárd, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető kommunikációs szakértője közölte: az agrárkamara július 27-ei felmérése szerint a 10 700 hektár közel 20 százalékán végeztek az őszi árpa betakarításával, hektáronként 5,5 tonna termésátlag mellett. A napokban megkezdődtek a próbavágások az őszi káposztarepcénél is, melyet 21 ezer hektáron termesztenek, s 64 ezer tonna termés várható. Az őszi búza betakarítása még nem indult el: az 54 ezer hektáron az átlaghozam 5,9 tonna körül alakulhat. Somogyban tritikálét 9500 hektáron takarítanak be, durumbúzát kétezer-, rozsot ezer hektáron.
„A gazdálkodók felkészültek az aratásra. Kedvező időjárás esetén minden feltétel adott a betakarítás hatékony elvégzéséhez” – közölte.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...