Több termelő manipulációt sejt a nyomott gabonafelvásárlási árak kapcsán, de a térség egyik meghatározó kereskedője szerint aki ilyet állít, üldözési mániában szenved – írja a sonline.hu. Szerinte a térségbeli, román, ukrán, bolgár és szerb kereskedők által kínált gabona ára tíz euróval a hazai alatt van.

A tonnánként 37-38 ezer forintos őszi árpa sokkoló hatású, ismerte el Baranyai Sándor, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének elnöke. Azt mondta: a termelőknek sok a munkájuk, de ebből nincs elfogadható jövedelmük. Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke gyalázatosnak minősítette az árpa árakat, melyek ha tartósan maradnak, akkor sok kistermelő bedobhatja a törülközőt. S bár a búza aratása még odébb van, a szakember szerint az is majd újabb, nem várt meglepetéseket hozhat.

„Bárki mondhatja, hogy sok a külföldi gabona, de attól szerintem még vitathatatlan, hogy számos külföldi régióban nem termelnek olyan minőségű terményt, mint Magyarországon” – hangsúlyozta. A minőséget viszont szerinte tükrözniük kell az áraknak is. Szükséges azért valamit tenni, hogy megmozduljon a piac, mert ez így tarthatatlan – tette hozzá. „Az egyik kereskedőtől a napokban hallottam, hogy állítólag külföldi partnerük jelezte: még 30 ezer forintért se vegyenek egyelőre árpát, mivel az áru iránt máshol is minimális az érdeklődés. Ha valóban így van, akkor szerintem ezek a folyamatok is leblokkolhatják a hazai piacot. Siralmas a helyzet, de nem adjuk fel, küzdünk az életben maradásért”.

A kaposvári MG. Produkt Kft. a hétvégéig közel 4000 tonna őszi árpát vásárolt fel, s a cég munkatársai óvatosan kötnek üzletet a következő napokban is. Hanyecz Imre ügyvezető igazgatója azt mondta: túlkínálat van, ez vezetett a mostani állapothoz. Román, bolgár, ukrán és szerb kereskedők is megjelentek az áruval, s ez gyakran tonnánként nagyjából 10 euróval olcsóbb, mint a magyar. A felvetésre, miszerint egyesek manipulációt sejtenek a kialakult belföldi árak miatt, a cégvezető úgy válaszolt: lehet, hogy üldözési mániában szenved, aki ilyet mond. Nincs manipuláció, egy olyan sok szereplős piacon ez nem fordulhat elő. 
„A gabonapiacon bármikor, bármi történhet” – mondta. Egyelőre ők is jóval kevesebb árut vásároltunk a szokásosnál. Búzából tavaly ilyenkor csaknem 40 ezer tonnát rendeltünk meg, eddig alig tízezer tonnát.

Hanyecz azt is közölte: a piaci folyamatokba államilag nem lehet beavatkozni, EU-tagok vagyunk. Az aratás előrehaladtával vélhetően változik a helyzet, ám részletes árelőrejelzésekbe nem kívánt bocsátkozni.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...