A francia termelők vonakodnak eladni készleteiket, noha az export gyorsulása miatt a búzakészlet a korábban jelzetteknél kisebb. Június végére csupán 3,86 millió tonnás lesz Franciaország búzakészlete, 29 százalékkal kevesebb az áprilisban készült előrejelzésben foglalt mennyiségnél – adta közre a FranceAgriMer.

Ebben a 3,86 millió tonnában nem szerepel a gazdák által tárolt mennyiség, ami – szintén június végén – 2,57 millió tonna lesz, 55 százalékkal magasabb a két hónappal ezelőtti prognózisnál. A farmerek ugyanis a magasabb árakra várva visszatartják a gabonát.

Franciaország az EU legnagyobb búzatermelője, amely az elmúlt évben 40,9 millió tonnát takarított be. Az export korábban előre nem látott növekedése azzal a kemény aszállyal áll összefüggésben, ami elpusztította Marokkó termésének 70 százalékát, így a kivitel jó része az észak-afrikai országba irányul. Igaz, arra is ügyel Párizs, hogy export árai versenyképesek legyenek az amerikai és az orosz ajánlatokkal.

Így a 2015/2016-os francia kivitel elérheti a 19,37 millió tonnát, ami négy százalékkal magasabb az áprilisban előre jelzett mennyiségnél, és megközelítve az előző szezonban kiszállított 19,41 millió tonnát. „Hetek óta az egyik legolcsóbb búza a világpiacon a francia, ami persze felélénkítette az uniós és az észak-afrikai országokból érkező megrendeléseket” – idézte az Agritel tanácsadó cég közleményét a Syngenta blogja.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...