Jó hozammal, de vegyes minőséggel fejeződött be a kenyérgabona aratása Baranya megyében, magtárban az árpa és a repce termése is – írja a bama.hu. Az őszi búza nagy hányada lett takarmány minőségű, az árak pedig – csakúgy mint az őszi árpánál – tízezer forinttal a tavalyi alatt maradnak, ezért aki teheti, raktározza a terményt.

Mint Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke elmondta, a folyamatos munka eredményeként az őszi árpa betakarítása július közepére befejeződött. A termésátlag 6 tonna lett hektáronként, ez jobb, mint az előző években. Az átlagok eléggé szórtak voltak térségenként.

Az ugyancsak levágott őszi búza 6,5 tonna/hektár termésátlagot mutat, ami szintén jónak mondható. A rozs, a zab, a tavaszi árpa és a tritikálé betakarítása is elkezdődött a megyében, a hozammal elégedettek a gazdák. Az őszi káposztarepce hozamai is kifejezetten jók, nem egy esetben meghaladják a 4-4,5 tonna/hektárt. A megyei átlag pedig jelenleg 3,6 tonna hektáronként.

Rittlinger József elmondása szerint sajnos a magas termésátlagokat nem követte sem a jó minőség, sem a terményár. Az eddigi jelzések alapján az őszi búza 65 százaléka takarmány, 15 százaléka euro, 20 százaléka pedig malmi, étkezési minőségű. Repce esetében jónak értékelik a minőséget a gazdálkodók, olajtartalma is megfelelő. Az árak az őszi árpa esetében az aratás kezdete óta csökkenő tendenciát mutatnak, 32-34 ezer forint/tonna körül alakulnak, az előző évhez képest mintegy 10 ezer forinttal alacsonyabbak. Az értékesítések gyengék, akinek van lehetősége, kivár jobb ár reményében, és inkább raktározza a terményét.

Az őszi búza ára is nagyon alacsony, 35-40 ezer forint/tonna, minőségtől függően. Ez is majdnem 10 ezer forinttal alacsonyabb, mint a tavalyi év hasonló időszakban kínált felvásárlási ár. Őszi káposztarepce várható átvételi ára sem magas, de még elfogadható, 110-111 ezer forint tonnánként.

A gazdák beszámolója szerint a gyengébb táblákon a gazdaságosság határát súrolja a termelés.

Ha a búza aratásakor kiveri a kombájnt a táblából az eső, akkor szép lesz a kukorica – így szól a közkeletű mondás a gazdálkodók körében. Az óvatosabb termelők ugyanakkor mindjárt hozzáteszik azt is: sokat kint alszik még addig a növény. Az mindenesetre biztosan igaz, hogy jelenleg nemcsak a gazdák szeme hizlalja a megkötött kukoricacsöveket, hiszen az időjárás gyakorlatilag optimálisan alakul a legnagyobb mennyiségben termelt takarmánynövény szempontjából. Az elmúlt két esztendő aszályos időjárásával szemben a növény elég, és eloszlásában is jó mennyiségű csapadékot kapott, eddig minden feltétel adott tehát, hogy rekord körüli termés szülessen.

Nem ilyen derűs a helyzet a napraforgó esetében. Mint lapunkban is megírtuk, az előző hétvégi vihar megyeszerte sok helyen annyira elfektette a napraforgótáblákat, hogy esély sincs arra, hogy a növények eredményesen beérleljék a magtányérokat. Ilyen szempontból a napraforgó esetében semmiképpen nem lehet az átlagon felüli termésre számítani.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...