Felgyorsítja a pályázatok elbírálását az új értékelői rendszer felállítása, így a tavasszal megjelent élelmiszeripari beruházásokhoz nyújtott támogatásokról már a nyáron döntés születhet – írja a Magyar Idők. Döntöttek arról is, hogy a borászati beruházásokra tervezett húszmilliárdos forrást megduplázzák.

Nyáron döntés születhet az élelmiszeripari felhívás első szakaszában beérkezett pályázatokról, az év végéig pedig az előleget is megkaphatják a nyertesek – mondta a lap kérdésére Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Szerinte a kérelmek elbírálását, a döntés előkészítését meggyorsíthatja, ha feláll az új állami pályázatértékelői rendszer. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szakemberei mellett ugyanis az értékelői szaknévsorban szereplő állami alkalmazottak is részt vehetnek a bírálatban.

Kis Miklós Zsolt rámutatott arra, hogy a mintegy 151 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázatra az első szakaszban 126 milliárd forint értékben érkezett támogatási kérelem a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), azóta pedig már 130 milliárd fölé emelkedett a támogatási igény. A Miniszterelnökség nem a sorrend, hanem a pályázatok minősége alapján dönt, a beérkezett kérelmeket szakaszosan bírálják el. Az államtitkár elmondta: vannak olyan vállalkozások, amelyek próbálnak visszaélni a pénzek lehívásával. Egy fuvarozócég például, amely csak nemrég vette fel az élelmiszeripari feldolgozást a tevékenységi körébe, logisztikai központot hozna létre élelmiszeripari beruházás címén.

Az említett felhívásra azok a vállalkozások jelentkezhetnek – függetlenül a gazdaság méretétől –, amelyek árbevételének legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származik, a pusztán élelmiszer-feldolgozással foglalkozó cégeknél a mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseit lehet a vidékfejlesztési programból támogatni. Előbbiek összesen 40 milliárd forintra pályáztak eddig, míg a kis élelmiszeripari vállalkozások 86 milliárd forintot szeretnének lehívni az uniós keretből.

„Ez utóbbiak esetében biztosan csökken a ténylegesen megítélt összeg, mivel már most látni, hogy vannak olyan tervek, amelyek kihullanak a rostán” – jegyezte meg Kis Miklós Zsolt.

Az ágazat fejlesztésére rendelkezésre álló 206 milliárd forintos keret terhére hamarosan megjelenik a borászatok beruházásainak támogatását célzó pályázat is. A korábbi tervekkel ellentétben itt a keretösszeg 20 milliárd forint helyett 40 milliárd lesz. A 20 milliárd forint pluszforrást a programon belüli átcsoportosítással biztosítja a tárca, az éves fejlesztési keret módosítása a napokban jelenik meg.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...