Az idén minden korábbinál magasabb összeget, mintegy 63 milliárd forint támogatást fordít a kormány a tejágazat megsegítésére. Az egyelőre nem dőlt el, mely tejtermékek áfáját csökkentik januártól – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter Debrecenben.

Varga az Alföldi Tej Kft. támogatási okiratának átadásakor rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy 14 hazai cég kapott együttesen 3 milliárd forint támogatást, amelyből 9 milliárd forintos fejlesztés valósult meg és 500 új munkahely jött létre.

Varga azt is bejelentette, hogy a nagyvállalati beruházási támogatás (nbt) keretét ötszörösére emelik, péntektől 15 milliárd forint forrásra pályázhatnak a vállalkozások Az Alföldi Tej Kft. 748 millió forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez, amellyel 27 új munkahelyet hoznak létre, 260 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az nbt keretében.

A tejágazatról szólva kiemelte: a feketegazdaság visszaszorításával és az ágazat stabilitásának javítása érdekében kormányzati forrásokkal kell biztosítani, hogy az ágazat túlélje a jelenlegi krízist. Megemlítette, hogy csak az orosz embargó miatt 4-4,5 milliárd dollár kiesés keletkezett a külkereskedelmi forgalomban.

A tejipart tavaly 49 milliárd forinttal segítette, az idén minden korábbinál nagyobb összeggel, 63 milliárd forinttal támogatja a kormány – mondta Varga. A feketegazdaság visszaszorítása érdekében fontos lépésnek nevezte a tejtermékek áfájának 27-ről 5 százalékra tervezett csökkentését. Arról még tart az egyeztetés, hogy mely termékek tartozzanak ebbe a körbe – fűzte hozzá Varga Mihály.

Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: 2003-ban 23 térségi tejtermelő Debrecenben alakított termelői csoportot gazdasági érdekeik jobb érvényesítését remélve az akkor is nehéz helyzetben lévő ágazatban. Két év múlva már 136-an voltak és 200 millió liter tejet termeltek évente, s 2005-ben megvásárolták a Parmalat székesfehérvári tejüzemét 400 dolgozóval. Hozzátette: tavaly a jegyzett tőkéjük 2,9 milliárd forint volt, nettó forgalmuk 43 milliárd forint, ebből 38 milliárd volt a belföldi értékesítés.

Az elmúlt 10 évben 7 milliárd forint fejlesztést valósítottak meg Székesfehérváron, 2015-ben pedig megvették a debreceni tejüzemet, ahová átcsoportosították a teljes túrógyártást: Székesfehárváron évente 3000 tonna túrót gyártottak, Debrecenben a mostani beruházást követően május végétől évi 7800 tonnát állítanak elő – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...