A Szekszárdi borvidék szőlőtermelői úgy számolnak, augusztus végén elkezdhetik a szüretet a borvidéken – írja a teol.hu. Szépnek ígérkezik a termés, nagy az érdeklődés a szőlő iránt, és úgy tűnik, a felvásárlási árak is emelkednek. A termés mennyisége is nőtt, de a lisztharmat és a peronoszpóra ellen nagyon figyelmesen kellett védekezni.

Még két, legfeljebb három permetezést terveznek a szőlőtermelők a megye két borvidékén. A korai szőlőfajták már színesednek, így a betegségek, főleg a lisztharmat és peronoszpóra ellen is nagyobb védelmet élveznek, mint a később érő fajták.

Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke, a megye egyik legnagyobb szőlőültetvénnyel rendelkező gazdálkodója elmondta, a tavalyi évhez képest több szőlőre számítanak, míg a múlt évben hektáronként átlagosan 70 mázsát sikerült leszüretelniük, addig idén legalább 10 százalékkal többre számítanak. Az oportó már színesedik a bátaszéki területeken, így ha az időjárás nagyon nem avatkozik bele, akkor augusztus végével el is kezdenék a szüretet, mondta. Az oportón kívül még a rizlingszilváni érik korábban a többi fajtához képest. 

Az ország többi borvidékén vegyes a kép, mondta Nagy István, Nyitra környékéről, Sopronból, Zala megyéből, Siklósról is keresték már, így úgy tudja, ott az áprilisi fagy, majd a jégeső okozott gondot. A lisztharmat és a peronoszpóra Tolna megyében is gondot okozott, de aki nem sajnálta az ütősebb vegyszerekre a pénzt, annak szép maradt a szőlője.

Ferenc Vilmos borász, a szekszárdi kertbarátok vezetője viszont úgy látja, kevesebb lesz a szőlő, ennek két oka is van: az egyik az óriási lisztharmat-, majd peronoszpórajárvány, illetve a jégeső. Hétfőn például Dombóvár környékét verte el a jég. A lisztharmat miatt is sok a repedt szőlő, pedig a kötődés és a virágzás is jó időben zajlott. Az idei szélsőséges időjárás – hol esik, hol kánikula van, erős a pára – miatt erősödött fel a peronoszpóra.

Ferenc Vilmos szerint az biztos, hogy kevesebb termett, de a minőséget majd az augusztusi, szeptemberi időjárás dönti el. A soproni, Balaton felvidéki (Badacsonytól Somlóig) borvidéken jelentős a jégkár, náluk biztosan nem lesz elég a megtermelt szőlő.

A lap által megkérdezett szekszárdi borászok szerint szép a szőlő, szüret előtt egy hónappal jók a kilátások. A lisztharmatot és a peronoszpórát is meg tudták „fogni” a termelők, igaz, drága vegyszereket kellett ehhez használniuk és már a nyolcadik permetezésnél tartanak. A szüretet legkorábban Balatonbogláron kezdik el a Csabagyöngyével, az Irsai Olivérrel, illetve a cserszegi fűszeressel.

Már a felvásárlók, a nagyobb pincészetek, illetve a pezsgőt gyártó cégek is megkezdték a szőlőfelvásárlást érintő tárgyalásokat. Nagy István elmondta, a mennyiséget illetően jellemző, hogy a tavalyinál többet is megvennének, igaz, a múlt évben nem volt sok szőlő, így az idén töltenék fel a készleteket a felvásárlók. Míg a mennyiségről meg tudnak egyezni, addig az árban már nehezebb, hiszen ma még bizonytalan, hogy az ország többi borvidékén mennyi szőlő terem. Villányban, Tokajban, de a Balaton környékén is voltak fagykárok, illetve jégeső okozta elemi kár. Ennek mértékétől is függ, milyen ára lesz a szőlőnek. A szakember azt mondta, az biztos, hogy a tavalyinál magasabb lesz. Akkor az átlagár 100 forint körül alakult kilónként, idén a kékfrankosért 110-120, az olaszrizlingért 110 forintot kérhetnek.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...