Nem éri el az átlagost az idei szőlőtermés – jelentette ki az eddigi becslések alapján Légli Ottó, a közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. Mint hozzátette, az időjárás függvényében még sok minden változhat. A felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.

A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb – tette hozzá.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára jelezte: a HNT kérésének megfelelően a jégkárt szenvedett szőlős gazdák jelentkezését is várják a kárenyhítési alapba, ennek feltétele, hogy a hozamérték csökkenés mértéke elérje el a 30 százalékot. A kamatmentes hitel lehetőségét  a szaktárca kibővíti azokra a településekre, ahol komoly jégkár érte a szőlőt, hogy a kieső termésmennyiséget máshonnan lehessen pótolni, illetve a kieső bevétel ne okozzon jelentős működési zavart egy-egy gazdaságban. Ebben a keretben legfeljebb 50 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni.

Légli Ottó az MTI kérdésére elmondta: az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség  vihar- és a jégkárok után. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.

A helyettes államtitkár kiemelte: a kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról is. Ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik - ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint.

Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a jövő év elejére várhatóan elkészül a középtávú bormarketing koncepció az ügynökségnél – írja az MTI.