A világ egyik vezető tejtermékgyártója, a francia Lactalis vásárolja meg a legnagyobb tőkéjű román tejtermék gyárat, az Albalactot, miután a román versenytanács áldását adta a tranzakcióra.

A bukaresti tőzsdén jegyzett, dél-erdélyi Albalact tulajdonosai az év elején jelentették be, hogy megállapodásra jutottak a Lactalis anyavállalatával, a BSA-val a romániai tejtermékgyártó megvásárlásáról. A versenytanács július 5-én közölte, hogy nem sérülnek a versenypiaci feltételek a tranzakció nyomán. Ezzel a döntéssel célegyenesbe került a tranzakció véglegesítése, amelynek árát a felek nem közölték.

Az 1971-ben alapított román vállalatot 1999-ben privatizálták, akkor Raul Ciurtin üzletember tulajdonába került, akinek irányítása alatt az egyik legfontosabb piaci szereplővé nőtte ki magát. Az Albalact olyan külföldi cégekkel versenyez a román tejpiacon, mint a Danone és a Friesland. A román vállalatnak tavaly több mint 100 millió euró árbevétele volt, 900 alkalmazottat foglalkoztatott.

A franciáknak ez a második nagy tranzakciójuk Romániában, miután 2008-ban megvásárolták a LaDorna márkát, így az adásvétellel piacvezetőkké válhatnak. Az Albalact eladása az elmúlt öt év legnagyobb tranzakciójának számít a román élelmiszeriparban.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...