Szlovákia egyik legsúlyosabb kartellügyében a CBA szlovákiai leányvállalata is érintett – írja a hvg.hu az Új Szóra hivatkozva.  Az ügyben most hozott döntést az ottani versenyhivatal.

Összesen tízmillió eurós, vagyis 3 milliárd forintot meghaladó bírságot szabott ki kartellezés miatt a szlovák versenyhivatal az ország legnagyobb tejipari cégére és nyolc áruházláncra  – idézte a hvg.hu az Új Szót. Ez az egyik legnagyobb büntetés, amelyet valaha a Monopóliumellenes Hivatal kirótt az árak fixálása miatt.

Az elsőfokú döntés szerint a Magyarországon is működő Meggle szlovákiai leányvállalata, a Rajo tejfeldolgozó vállalat a Kaufland, a Tesco, a Billa, a Terno, a Coop Jednota, a Moja Samoska, a volt Carrefour és a CBA szlovákiai cégével egyezett meg néhány tej, vaj és tejszín áráról. Az egyezség 2009 és 2014 között volt érvényben. A szlovákiai versenyhivatal szerint ez magasabb árakhoz vezetett.

Mindeközben a magyarországi tejtermelők amiatt panaszkodnak, hogy a Szlovákiából érkező tejeket az itteni áruházláncok túlságosan alacsony áron értékesítik. Erre azonban más a magyarázat: a tejesek gyanúja szerint a nagyobb kiskereskedő cégek elcsalják az importtermékek áfáját.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...