Egy vodkagyár beruházásával összefüggő hatósági ügyeket is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított a kormány. A vodkagyár összefügg a kormány egy másik döntésével, amely a Fényeslitke–Komoró intermodális közforgalmú ipari-logisztikai park fejlesztését tartalmazza – írja a napi.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja egyebek mellett az AlcoWorld Zrt. beruházását, amely keretében a cég Fényeslitke külterületén vodka- és likőrgyárat épít.

A kiemelt jelleg azt eredményezi, hogy a beruházással összefüggésben, a közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntések – fellebbezésre tekintet nélkül – végrehajthatók. Ezen túlmenően az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és a településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Az AlcoWorld beruházása megjelenik abban a kormányhatározatban is, amely a Fényeslitke-Komoró intermodális közforgalmú ipari-logisztikai terület fejlesztését tartalmazza. Ebben a kormány egyetért azzal, hogy a tervezett szeszipari beruházás megvalósítása érdekében a befektetéshez szükséges iparterület értékesítésre kerüljön. Az eladó a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) érdekeltségébe tartozó Regionális Fejlesztési Holding (RFH), amely legfeljebb hektáronkénti nettó 15 millió forintért köteles eladni a szükséges területet az AlcoWorld-nek.

A határozat kitér arra is, hogy az ipari parkba be kell vezetni a széles vágányú vasutat és emiatt – szintén legfeljebb nettó 15 milliós hektáronkénti áron – területet kell vásárolni. Ehhez a beruházáshoz 400 millió forintot biztosít a kormány az idei költségvetésből.

Az idén januárban alakult AlcoWorld Zrt. jegyzett tőkéje 20 millió forint. A tulajdonosa az Alfa Invesment Kft. amely cég viszont tavaly alakult 3 millió forint tőkével és tulajdonosa a Magyarországon élő Glus Oleksandr.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...