Bár július közepén érvényes ajánlat érkezett a Pápai Hús teljes vagyonára, egy folyamatban lévő bírósági eljárás miatt az értékesítés elhúzódhat – írja a Magyar Idők. Egy szlovákiai cég fordult a Veszprémi Törvényszékhez azt vélelmezve, hogy a vagyonelemek megjelölése szabálytalan volt. Mint ismert a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. nemrég elfogadta a TANO Commerce Kft. 1,134 milliárd forintos ajánlatát a pápai húsipari cégcsoportra. A cégadatok szerint a nyertes cég tulajdonosa az offshore-paradicsom Brit-Virgin-szigetekre bejegyzett Primebase Group Limited VG, cégjegyzésre jogosult vezető tisztségviselője pedig a Taipei-ben lakcímmel rendelkező Liu-Chi Jen.  

A Magyar Idők szerint azonban most komoly veszélybe került a pápai húsüzem működése, ezzel 650 dolgozó munkahelye, mert egy szlovákiai cég – az egyik hitelező – eljárást indított a bíróságon, mivel szerinte a pályázati felhívásban nem volt szabályos a vagyonelemek megjelölése. A cégközlönyben is szereplő tájékoztatás viszont szabályos volt, amit már az első fokú bírósági ítélet is kimondott. A 31 millió forintos hitelezői igényt bejelentő dunaszerdahelyi Lezoma Kft. ezért fellebbezett, a másodfokú bírósági ítélet viszont csak augusztus végén várható. Ezért hiába érkezett érvényes vételi ajánlat a felszámolás alatt álló gyár teljes vagyonára, valamint ígéret a dolgozók foglalkoztatására és a termelés fenntartására, a cég működése egyelőre mégsem garantált.

A húsüzem ugyanis az utolsókat rúgja, fogytán a pénze, gyakorlatilag bármikor leállhat a termelés. Amennyiben a felszámolási eljárást nem támadják meg a bíróságon, már megkezdődhetett volna az átadás-átvétel az üzemért 1,134 milliárd forintot ajánló Tano Commerce Kft.-vel. A tajvani kötődésű vállalkozás ígéretet tett rá, hogy legalább 2018 végéig folytatja a termelést és garantálja a dolgozók továbbfoglalkoztatását is. A lap úgy tudja, a cégnek van érvényes importengedélye Kínába. A távol-keleti országban nagy a kereslet a húskészítményekre, a szükséges engedélyek beszerzése pedig rendkívül bonyolult és időigényes folyamat. A cég vagyonára egy másik ajánlat is érkezett, azonban a 200 millió forint körüli összeg jóval elmaradt az elfogadott ajánlattól.

A folyamatban lévő bírósági eljárást kezdeményező, dunaszerdahelyi székhelyű Lezoma Kft. a szlová­kiai cégnyilvántartás szerint az élőállat-kereskedelem mellett többek közt áruszállítással, rendezvényszervezéssel, raktározással, de wellness- és fitneszszolgáltatásokkal is foglalkozik. Tavaly mintegy 6,5 ezer eurós veszteséget könyvelt el. A cég vezetője több más, hasonló szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás tulajdonosa.

A pápai húscég felszámolását tavaly novemberben kezdeményezte a város önkormányzata. A gyár működése 2012-ben vált bizonytalanná, ekkor az önkormányzat csaknem 1,5 milliárd forintot kapott az államtól az üzem megmentésére. Az összegből csak a hitelezők egy részét sikerült kifizetni. Ezt követően 2013-ban csődvédelmet kértek, ami felszámolásba fordult.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...