Még az ősszel megjelenhet a közepes élelmiszeripari feldolgozók fejlesztéseit célzó európai uniós pályázat – írja a Magyar Idők. A csomag vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel számol.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) mintegy 100 milliárd forintos kerettel tervezett felhívás részleteiről szóló egyeztetések a napokban zárulhatnak a Nemzetgazdasági Minisztérium és az érintett szakmai szervezetek között.

Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója a lapnak elmondta: még vannak nyitott kérdések, annyi azonban már biztos, hogy a közepes feldolgozóüzemek beruházásonként legfeljebb 2,75 milliárd forintnyi hozzájárulást kaphatnak, ebből 750 millió vissza nem térítendő támogatás, míg 2 milliárd forint kedvezményes kölcsön formájában juthat a vállalkozásokhoz.

Az új felhívásra azok a nem mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, akik élelmiszeripari feldolgozással foglalkoznak – ezen belül étel- vagy italgyártással –, a cég mérete pedig eléri az európai uniós kritériumok alapján a közepes üzemméretet.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...