A tejtermékek és a növényi olajok árának jelentős csökkenése miatt a 2009 szeptembere óta mért legalacsonyabb szintre esett az alapvető élelmiszerek árszintje júliusban – közölte legfrissebb jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Az élelmiszerár-index idén júliusban 164,6 pontos átlagot ért el, 19,4 százalékkal alacsonyabbat, mint 2014 azonos időszakában.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-indexet a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg.

Az összefoglaló szerint a tejtermékek ára a piaci túlkínálat miatt 7,2 százalékkal csökkent júliusban. Kínában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában visszaesett a kereslet, miközben az európai készletek rendkívül bőségesek.

A növényi olajok ára 5,5 százalékkal esett, 2009 júliusa óta nem volt ilyen alacsony. A FAO szerint a nemzetközi piacokra egyaránt nyomást gyakorol a több mint elegendő dél-amerikai szójaolaj készlet, továbbá az, hogy Dél-Ázsiában lassuló export mellett felpörgött a pálmaolaj-előállítás.

A szemes termények ára ugyan 2 százalékkal nőtt júniushoz képest, de ez is 10,1 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly júliusi érték. Az emelkedés május óta tart az európai és észak-amerikai kedvezőtlen időjárás után megdrágult búza és kukorica miatt, a rizs esetében tapasztalt csökkenés ellenére. 

A hús ára összességében nem változott, a marhahúst magasabb áron jegyzik, de ezt ellensúlyozta a sertés- és juh- és kecskefélék kedvezőbb ára a baromfi esetében megfigyelt stagnálás mellett.

A FAO cukorárindex 2,5 százalékkal zárt magasabban júliusban a Brazília legfontosabb termőterületein tapasztalt nem megfelelő aratási körülmények miatt – idézi az MTI a jelentést.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...