Mintegy kétezer munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe - közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) az MTI-vel. A HDSZ azt követően fejtette ki álláspontját, hogy a korábban megjelent cikkek szerint Brüsszel hivatalosan megkereste a magyar hatóságokat, mivel egy feljelentés alapján a kormány az EU-szabályozásnak nem megfelelő módon nyújtott segítséget három húsüzem, a Gyulahús Kft., a Kométa '99 Zrt. és a Pápai Hús Kft. működéséhez.

Kapuvári József, a szakszervezet elnöke hangsúlyozta, hogy az állam maga döntheti el, mennyi pénzt ad az önkormányzatoknak, az uniós szabály csak arra tér ki, hogy az önkormányzatok kizárólag haszonszerzési szándékkal fektethetnek be a magánszférába, tehát hozamot kell kapniuk. Mint mondta: az önkormányzatok megvették a húsipari cégek eszközeit, vagyonát, technikáját azzal a céllal, hogy a vállalatok megmeneküljenek a csődtől. A kaposvári Kométa '99 Zrt. esetében például 5 év múlva vissza is kell vásárolni az önkormányzati tulajdonrészt.

A szakszervezet éppen ezért bízik abban, hogy a vizsgálat megállapítja: a kormány az előírásoknak megfelelően nyújtott segítséget – tette hozzá az elnök. Az önkormányzati tulajdonlás ugyanakkor csupán átmeneti megoldás, fejlesztési és piaci szempontok szükségessé teszik, hogy a cégek újra magánbefektetők tulajdonába kerüljenek – olvasható a közleményben. A HDSZ úgy véli, hogy az érintett vállalkozásoknál a versenyképesség fenntartását jelentős tőkeemeléssel, illetve beruházással magánbefektetők biztosíthatják.

 

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...