Stabilan nyereséges, és idén 5 százalékot meghaladó árbevétel-növekedést tervez a száz százalékos önkormányzati tulajdonban működő Gyulahús Kft. – közölte Görgényi Ernő gyulai polgármester. A cég tavaly 4,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy idén megközelítheti az ötmilliárd forintot.

A Gyulahús 2014-es adózott eredménye közel 162 millió forint nyereséget mutat, ami hatszorosa az egy évvel korábbinak, és az idei évben is nyereséget terveznek. A polgármester a fejlesztési tervekről szólva kifejtette: európai uniós forrásokból szeretnék a gyártást modernizálni, a technológiát korszerűsíteni, és az energetikai beruházásokkal leszorítani az üzemi költségeket. A belvárosi telephelyet megszüntetnék, az ott zajló szárazáru gyártás kiköltözne a vállalat másik, városszéli tízhektáros telepére, és emellett egy új húskészítmény gyártó üzemet is szeretnének ott felépíteni. Jelenleg a fejlesztési terveken dolgoznak, a költségek becslése még nem készült el. Egy nagy kapacitású vágóhíd tervezésén is dolgoznak, ha a sertésstratégia sikeres lesz.

Kitért arra is, hogy a vállalat eredményességét, és az ott zajló magas színvonalú szakmai munkát bizonyítja, hogy a gyulai kézműves termékcsalád elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. További termékfejlesztésben gondolkodnak, eddig a Gyulahús Kft. nyolc pályázata viselheti a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet – mondta a polgármester.

A mintegy 300 dolgozót foglalkoztató Gyulahús Kft. 2012-ben került önkormányzati tulajdonba, amikor a gyulai önkormányzat munkahelyteremtésre és munkahelyek megmentésére 1,8 milliárd forint támogatást kapott a kormánytól, majd 860 millió forintért teljes berendezésével együtt megvette a felszámolótól a gyárat, és megvásárolta a termékek gyártásához szükséges jogokat, továbbá átvette a dolgozókat. Csaknem egymilliárd forintot pedig az így létrejövő, száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Gyulahús Kft. rendelkezésére bocsátottak jegyzett tőke formájában – írja az MTI.

Tizenhárom év után exportálhat sertést Románia

Októbertől megszűnik az embargó, tizenhárom év után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter. Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent.

Bővebben...

Hat-hét tonna alatt veszteséget hoz a kukorica

A termőterület közel felén elvégzett aratás után Tolna megyében több mint kilenctonnás a kukorica termésátlaga, eddig a szokásosnál magasabb víztartalommal takarítják be a takarmánynövényt. A gyenge árak mellett a Duna alacsony vízállása is hátráltatja az exportot.

Bővebben...

A madárinfluenza és a korlátozások is terjednek

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.  Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani.

Bővebben...

Növényvédelmi zárlat alatt a teljes Badacsony-hegy 

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. Mivel a korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Bővebben...